BiH

NEUM: U hotelima Grand, Zenit zabrana plivanja za žene u burkiniju, u Jadranu nema ograničenja!

banner

Dolazak korone i pandemije koja je promijenila sve svjetske tokove dobrano je utjecao i na turizam. Tako je u Bosni i Hercegovini Neum, kao jedini primorski bh. gradić postao mjesto odmora. No, uz izvrsnu ponudu mnoge žene se suočavaju s diskriminacijom, a jedna Bošnjakinja upozorena je u agenciji da neće moći plivati u bukriniju (kostim za pokrivene žene). 

Vlasnica agencije koja prodaje aranžmane dala je ‘prijateljski’ savjet ovoj Sarajki kazujući da u Hotelu Grand Neum neće moći plivati u bazenima hotela, te da je bolje da potraži drugi hotel!?

Kontaktirali smo Hotel Grand s jasnim pitanjima, ali odgovori koji su uslijedili nisu do kraja otkrili istinu. Mogu li ženske osobe u brukiniju plivati u bazenima hotel.

„Na plaži i bazenima Grand Hotela Neum dopušteno je, bez iznimke, kupanje u kupaćim kostimima. Nikako nije dopušteno kupanje bez odjeće ili u odjeći koja nije kupaći kostim“, kazali su iz Uprave hotela.

Nisu precizirali da li je burkini za njih kupaći kostim! Na dodatni upit nismo dobili odgovor, ali su kazali da se ne boje eventualnih tužbi.

„Uprava i osoblje Grand hotela Neum  u svojim objektima i na kupalištima isključivo pazi na javni red, siguran pristup plaži, sigurnost kupanja, higijenu i pristojnost, te se stoga ne bojimo bilo kakvih tužbi  niti osude za diskriminaciju jer nismo diskriminirajući“, dodali su iz Uprave društva.

Inače, burkini je dvodijelni kupaći kostim, gornji dio – od koljena do vrha glave sa kapuljačom i dugim rukavima i donji dio – pantalone do članaka. 

Riječ „burkini“ je složenica nastala od spajanja riječi burka i bikini. Namijenjen je pobožnim ženama muslimankama da se mogu kupati na plažama i bazenima. Pokriva skoro čitavo tijelo, osim lica, šaka i stopala. 

Burkini je veoma popularan kod muslimanki Evrope, no čini se ne i kod Hotela Grand Neum. 

No, i drugi Hoteli u Neumu poput Zenita ne dozvoljavaju kupanje žena u burkiniju!?

“Ne može osoba koja nosi burkini plivati u našem bazenu”, kazali su nam iz Zenita.

Za razliku od ova dva hotela u hotelu Jadranu su nam kazali da osobe u burkiniju mogu nesmetano plivati u bazenima hotela.

U javnosti se širom svijeta vodi polemika oko dozvole plivanja u burkiniju, a većina zemalja dozvoljava plivanje na javnim plažama i bazenima.

Izvor: Patria / NEUM U hotelima Grand, Zenit zabrana plivanja za žene u burkiniju, u Jadranu nema ograničenja!

Related posts

PLAMEN ŽIVOTA U SRCU VIKICE ČAĐO

BHD Info Desk Administrator

Sarajevo: Uhapšen pogrešan migrant za ubistvo u Otesu

Editor

Pozor bh. dijasporo, kazne i do 300 KM: Provjerite rok važenja ličnih karata

Leave a Comment