BiH dijaspora

Tarik Kapić, uspješni Bosanac u Švicarskoj, novi je predsjednik Upravnog odbora i-dijaspore

Donedavni član Upravnog odbora, gospodin Tarik Kapić, sistemom rotacije, na mjestu predsjednika Upravnog odbora i-dijaspore zamijenio je uvaženog člana našeg tima, i trenutnog člana Upravnog odbora, gospodina Edina Dacića. Na novoj funkciji, gospodin Kapić provest će naredne dvije godine.

BIOGRAFIJA

Iako porijeklom iz Bugojna, gospodin Tarik Kapić rođen je u Zenici. Kao i mnogi Bosanci i Hercegovci, u oktobru 1993. godine, sa pojedinim članovima svoje porodice, izbjegao je u Švicarsku, u kojoj i danas živi i radi. U toj zemlji završio je dva fakulteta, te je danas ponosni vlasnik titula diplomiranog inžinjera telekomunikacija, ali i pravnih nauka. No, u svijetu je najpoznatiji pod titulom zastupnika intelektualnog vlasništva. Ovim zaštićenim zanimanjem, u cijeloj Evropi, bavi se manje od 10.000 osoba.

Vrlo otvoreno govori o “švicarskom liberalizmu” koji mu je i dozvolio da bude ono što suštinski jeste.

– U ovoj čudesnoj državi niti u jednom momentu ne morate biti u potpunosti Švicarac. Mnogo je manje zastupljen pritisak na strance nego u drugim evropskim, mononacionalnim, državama. Sve navedeno ogleda se, npr., u činjenici da se ni na koji način zasigurno nećete osjećati manje važnim ukoliko se u neobaveznom govoru služite maternjim jezikom. Integracija i asimilacija u ovoj zemlji protiču u zaista pozitivnom smijeru, te će se rijetko koji Bosanac ili Hercegovac suočiti sa gubitkom svog nacionalnog identiteta, tvrdi, između ostalog, gospodin Kapić.

Oženjen je i otac je jednog djeteta.

SNAŽNA VJERA U I-DIJASPORU

Itekako zadovoljan napretkom i-dijaspore, i i-platforme kao online platforme, gospodin Kapić ne krije zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima. Kao jedan od bitnijih navodi sve veću prepoznatljivost i-dijaspore u brojnim evropskim zemljama.

– Potreba za i-dijasporom raste iz dana u dan. Sve više dijasporskih organizacija okreće se nama, svakodnevno učestvujemo u sve većem broju projekata, postajemo prepoznatljivi u bosanskohercegovačkim medijima, proširujemo našu mrežu, te, u konačnici, iskazujemo nevjerovatan potencijal, dodaje gospodin Kapić.

Iako smo se, u proteklim godinama, suočavali s brojnim izazovima, smatra da je činjenica da je i-dijaspora postala organizacijom svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, jedan od većih uspjeha našeg tima.

– Nije u pitanju niti bošnjački, niti hrvatski niti srpski projekat. Ovo je projekat svih nas koji volimo i osjećamo Bosnu i Hercegovinu, ma gdje se nalazili, zaključuje gospodin Kapić.

U fokusu budućeg rada uposlenika i članova i-dijaspore jeste otvaranje filijale u Bosni i Hercegovini, pod nazivom “i-dijaspora B&H”, koja će svakako biti registrirana kao pravno lice i koja će učestvovati u projektima koji nisu u nužnoj korelaciji sa projektima i-dijaspore u Švicarskoj. U međuvremenu, nastavljamo sa radom na implementaciji projekta “5 million friends of B&H”, koji i-dijaspora sprovodi u saradnji sa našim strateškim partnerom, Fondacijom “La Terra Nostra”.

Moja BiH

Related posts

Beč: Završeno suđenje Jasmini M. koja je ubila muža Arnela M.

Michigan: Specijalci uhapsili Aleksandra Kneginića bosanskohercegovačkog državljanina radi prikrivanja ratnog zločina

Urednik BiH Info Desk

Zeničanka Maja Hadžiselimović među 25 najvećih naučnica Njemačke

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment