Video

HOR PRVE OSNOVNE ŠKOLE DONJI VAKUF U BALKANSKOM PROJEKTU

banner

Godina koja je iza nas, pored toga što je bila teška i neizvjesna, ipak nas je naučila novim, nešto drugačijim načinima rada i djelovanja. Učitelji i nastavnici Prve osnovne škole Donji Vakuf tražili su način da se izbore sa svim poteškoćama i da učenicima omoguće što prihvatljivije sadržaje. Iz toga se rodila jedna lijepa priča. Donjovakufski osnovci postali su dijelom balkanskog projekta i pjesmom predstavili svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Muzika kojoj ni CORONA nije mogla postaviti granice odvela je, istina virtuelno, vrijedne sadašnje i bivše učenike Prve osnovne škole Donji Vakuf, članove Horske sekcije sa njihovom nastavnicom Aidom Cerić do njihovih vršnjaka iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije  i Crne Gore. Bila je to prilika da zajedno naprave divan kolaž tradicionalnih pjesama. 

Danas je javnosti, putem društvenih mreža, predstavljen projekat „Balkan pjeva/poje/pee/peva“ i pjesma „Balkanska rukovet“. 

Projekat je realizovan na inicijativu i u organizaciji profesorice Aleksandre Stanković, predsjednice Udruženja muzičkih pedagoga Srbije, trajao je tri mjeseca i isključivo je volonterski. 

Nastavnica muzike u Prvoj osnovnoj školi Donji Vakuf, voditelj školskog hora i VIS „Forte“, Aida Cerić, koordinator i muzički pedagog u ovom projektu, nije krila zadovoljstvo učešćem svojih školaraca:

„Saradnja sa profesoricom Aleksandrom počela je još prošle godine kroz fb grupu Balkanska nastavnička mreža. Nastavnici koji su navikli biti aktivni tražili su načina gdje usmjeriti svoju aktivnost. Meni lično pomoglo je to što sam istražujući razne alate, kreirajući i dijeleći ideje i sadržaje upoznala slične sebi i pronašla zajedničku temu. Posebna je bila upravo kolegica Aleksandra. Bila je učesnica u mom projektu koji sam uradila sa svojim prijateljima, a potom je ona pozvala mene da uzmem učešće sa svojom djecom u ovom projektu što nam je predstavljalo veliki izazov“.

Muzički pedagozi iz šest zemalja učesnica u projektu birali su tradicionalnu pjesmu iz svoje zemlje, koje su uklopljene u jednu melodiju pod nazivom „Balkanska rukovet“. Značaj projekta je još veći jer su djeca iz država učesnica naučila i otpjevala zajedno svih šest tradicionalnih pjesama i tako dokazali da je muzika univerzalni jezik.

Donjovakufski osnovci predstavili su se pjesmom „Moj dilbere“. Zašto baš taj odabir govori nam nastavnica Cerić:

„Zašto Moj dilbere? Pa prepoznatljiva je, lijepa i naša tradicionalna, a tradiciju trebamo čuvati zbog generacija koje dolaze. Koristim ovu priliku da i na ovaj način zahvalim na pozivu u ovaj projekat i nadam se da će ih  biti još. Uz nova poznanstva rađaju se i nove ideje, a rad s djecom nadahnjuje, obogaćuje i ispunjava. U našem slučaju i srce i dušu“.

Pod vodstvom nastavnice Aide Cerić, Donji Vakuf i Bosnu i Hercegovinu predstavili su bivši i sadašnji učenici Prve osnovne škole Donji Vakuf, dugogodišnji članovi horske sekcije: Amina Lizalo, Kanita Bilal, Lejla Cerić, Hena Abdagić, Samed Hadžić, Neira Gekić, Džejla Habib, Almasa Verem, Arnela Ajanović i Merima Balihodžić. 

D.D.

Related posts

Poslušajte najnoviji hit Halida Bešlića i Indire Levak

Editor

Sarajevski kantautor Adi Mulahalilović predstavio je album “Muzikanti”

BHD Info Desk Administrator

Prof. dr. Vahudin Žugor: Od izbjeglice do vodećeg robotskog hirurga

Editor

Leave a Comment