BiH dijaspora

Od danas: Nova pravila EU za unos i iznos gotovine

banner

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU, morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja, kao što su putnički čekovi ili mjenice.

U Evropskoj komisiji navode da je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Od sutra će u EU biti primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina “neotkrivene” gotovine, prenose agencije.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primijete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 57/ 205 „EMISIJA“(NI)JE ZAVRŠENA (2)

BHD Info Desk Administrator

Beč: Ponovo uhapšen Nedžad Balkan

Urednik BiH Info Desk

U protekloj godini u 4.113 građana odjavilo je boravak u Bosni i Hercegovini

Leave a Comment