Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 328: SIDRANOVA I FADILOVA KNJIGA (6)

Piše: Sead Hambiralović

Ili: Ko je na kolegiju „ispao glavni“?

(Nastavak feljtona TRI KNJIGE I „ON“)

Zbog nekog napisati čitavu knjigu i zar je baš tolika ljutnja akademika, pjesnika i scenariste? Iz stampe doznao da je zabranjena u Tuzli?! Jedino se usudio prodavati Šimo Ešić i njegova „Bosanska riječ“.

RASKUPUSANA KNJIGA: Čim sam prošle godine stigao, prijatelj Mido Topčić donjeo raskupusanu da pročitam. To su one zanimljive ili problematične koje idu „od ruke do ruke“. Na koricama sve je bilo „jasno“- naslov: „Ludilo vlasti posrkalo posljednju kap pameti iz mozga tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića“. I „detalj“ koji mi se urezao, haman i presudio. Od muke, bijesa i razumjeti zasto nije makar malo sačekao da to popusti i ohladi.

Na unutarnjim koricama romana Jasmina Imamovića, Besmrtni jeleni, Abdulah Sidran je nahvalio autora. Desno posveta primjerka koji je  tadašnji „sekretar“ poklonio Seadu Hambiraloviću, osnivaču GljiveMira; 25 godina kasnije, akademik, pjesnik i scenarista drvlje i kamenje u svojoj knjizi na aktuelnog tuzlanskog gradonačelnika…S.H.

Eh, Sidran- šta bi i koliko dobrog napisao da još koju godinu duže ostade u Zvorniku. Jer, nije isto rasti pored modre Drine, Miljacke ili Jale…

Knjiga Fadila Sarajlića je o korupciji, sporovi koje je vodio- njegova je istina. Druga istina vezano za slučaj Hotela Tuzla, gdje je i on, kao predstavnik slovenačkog kapitala, optužen za kriminal. Je li ili nije „napakovano“ nekadašnjem načelniku zvorničkog SUP-a, pa direktora za opšte, pravne i kadrovske poslove u Tvornici glinice „Birač“, to je trebalo vrijeme da pokaže.

U IME PRAVDE I PRAVIČNOSTI: „Pišem u ime onih koji su nevini predmet proganjanja i bezdušnog kažnjavanja i ljudi kojima je ono što su vlastodršci nazvali pravom nanijelo bilo koju vrstu nepravde, pišem u ime pravde i pravičnosti, pravne države i principa vladavine prava…“, tako započinje Fadilov „Košmar jednog vremena /Nedovršena priča.

I nikakav interes da ga „branim“! Razlog što smo obojica iz prvog etnički očišćenog grada i opštine s najbrojnijim masovnim grobnicama u Bosni i Hercegovini.

Pogotovo što je često ponavljao da je mnogima pomagao- meni nikada. Jah, pa i nije trebalo. A prepričava se kako su ratnih godina u Ljubljanu došli sa zvorničkog kraja da pomogne- poslao šleper brašna ili će biti dva. Kada je čuo da su narodu prodavali, čekao da ponovo dodju- još brže vratili „neobavljena posla“ i pamtiti šta im je rekao.

„…Nedovršena priča“, dodao u naslovu. Kao da je predvidio. Ode na srce, zimus korona ubrzala. Na komemoraciji imao potreba da i ja nešto kažem: https://bhdinfodesk.com/2021/01/06/bijeli-golub-ponovo-neleti-206-94-tuzan-kraj-jedne-karijere/

I sjećanje na fotos sa kolegija najveće kompanije aluminijske industrije u Evropi, Tvornice glinice u Zvorniku (monografija „Birač“, S.H.) kako uz gestikulaciju ruku diskutuje i- ispao „glavni“. Desno od njega Nedžad Taljić, sada je, nakon strašne golgote, u Americi (i) opet „neko“. Ima ih još podosta uspješnih na svim stranama svijeta koji su izbjegli masovne grobnice i to me posebno raduje.

ISTJERAO „SEKRETARA“: Može biti da mu je Džasko na neki način „vratio“ za ono poniženje kada ga je u opštini, s početka rata, istjerao sa sastanka protjeranih Zvorničana. Fadil, s razlogom u svojoj knjizi, ni „a“ o tome. Sasvim iznenadio stilom i dubinama promišljanja. Zgodno uklopio i brojne Džaskine „bisere“. Posebno zapao onaj kada se nadmeno rugao kipu „Manneken Pis“, simbolu otpora i ponosa Brisela.

U „Bijelom cvijetu…“ spominjao gdje se nije moglo izbječi. I nisam iznenadjen: preneseno iz njegovog „jata“ da se „moje ideje nikada neče realizovati u Tuzli?!“. Hehe, a znam nešto psihologije, posebno inspirativno da ga „testiram“ baš na njegovom terenu. Sam je kriv i definitivno izgubio kompas- ni elementarno ponešto da za tolike godine nije akceptirao!

Moje ideje su zanimale mnogo jaće gradove od Tuzle, pa ako treba izadjem (i) na „crtu“. Tako je samouvjereno odaslao protukandidatu koji je zglajzao po drugom pitanju- nije bilo nidočega i odustao. Izaću u svemu sem u politici gdje je maher kako se ostaje na vlasti. Pa i onome „škakljivom“ gdje se hvalio što ne priliči ljubavnicima od renomea. I izazvao toliki Sidranov bijes…

Kada je onomad u park „metnuo“ kralja vjerovatno umislio da je prilika za više i „osvoji“ Bosnu. Precijenio se, zadžabe zapucao u Krajinu sa svojim „idejama“ koje jedino prolaze od Irca do Brčanske Malte. Nedavno potvrdio i Sinan Alić. Ode i on. I Ćazim Sarajlić. Nekih godina udružili se da ga pobijede, ali majstor je- „majstor“.Godinama konkurente sigurno „bijedi“. Pravi amateri, pa mi je jedan tuzlanski opozicioni iz svijeta da je išao na „pregovore“- neka „trehnu“ 200 hiljada i garantuje biće maknut. „Trak roba, trak pare“ i to je jedna druga priča.

Nastavlja u naredni četvrtak.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

I to je BiH: Kandidati na izborima “osvojili” nula glasova

Urednik BiH Info Desk

Nadarena umjetnica dobila državljanstvo BiH

Urednik BiH Info Desk

Čečenija: Završni radovi na jednoj od najljepših džamija u Rusiji

Editor

Leave a Comment