Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne) leti 484   /   Hajmo vježbati vedrinu: POKLON ZA JUBILEJ

banner

Šezdeset godina zvorničko-divičkog kajak kanu kluba Drina, nekadašnjeg motonautičkog

Piše: Sead Hambiralović

Sve do u tančine u izašloj monografiji koju su potpisali Mustafa Tuhčić, Milan Đorđić i Amir Kapidžić, a prigodna uloga promotora u Zvorniku, potom na Diviču „iskorištena“ da uručim poklon – grafičko idejno rješenje GljiveMira-  kako će izgledati pored jezera na temeljima dva kluba, slavljenika Kajak kanu a sa druge strane do igrališta, FK Mladost. Znakovite simbolike, a lijepo propratili mediji održanog XII. Međunarodnog takmičenja- sprint stazama- u kajaku kanu na mirnim vodama „Grad Zvornik 2023“.  

MUSTAFA PODVIKNUO: Iako nije znao „gdje mu je glava“ zbog zahtjevne organizacije, predsjednik i trener kluba Tuhčić povremeno bi „zraknuo“ kako se odvija takmičenje. Njegove kadetkinje, dvojac Amna Tuhčić i Ehlimana Kapidžić stotinjak metara pred ciljem borile su se za treće mjesto. Tada je trener istrčao i „podviknuo“ publici da se njegove pulenke bodre! Kao da dobiše vjetar u leđa i stigoše na cilj do bronze..

Još ponešto oko ideje da se na temeljima dva divička kluba, pored jezera, gradi GljivaMira. Imponuje što je grafički „ton“ dao renomirani umjetnik i akademik Ismar Mujezinović, a navedeni svi oni koji su na ovaj i onaj način skoro tri decenije učestvovali u nadograđivanju dizajna- od skandinavskih arhitekata Colina Anspacha, Arnolda Holmedala, Lennarta Carlsona, Manuela de Lima do naših: Gorana Mulahusića, Tonija Ćatića, Tarika Kadića, Emine Dahić i Rade Lazarević.

S obzirom da će terasa biti produžena na 41 metar (ostaje sadašnja širina 11) sa procjenom da će biti postavljano 20-tak suncobrana. Dilema je da ostanu ove boje ili budu raznobojni. Te nova zamisao da se ispred objekta izgradi dječiji bazen. Naravno, treba sačekati kako će se „odrediti“ Gradska uprava oko urbanističke saglasnosti. U nedavnoj kolumni https://bhdinfodesk.com/2023/07/12/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-480-hajmo-vjezbati-vedrinu-zvornik-saslusao-inicijative/  dovoljno rečeno a cilj je jasan: doprinos miru, turizmu, obrazovanju, ekologiji i zdravstveni aspekt „uvezano“ sa tuzlanskim slanim jezerima a valjaće porazgovarati kakve su mogućnosti oko uključivanja Vitiničkog kiseljaka.

Najtrofejnije sportsko društvo na zvorničkoj opštini lijepo je obilježilo jubilej, 60 godina postojanja. Prva promocija monografije održana je u Zvorniku, a druga na Diviču gdje se pridružila i pjesnikinja ovog znamenitog mjesta, Edima Efendić Džinić.        (Fotosi: M. Mustafić – I. Miralemović)

STAZA GLJIVA MIRA: Početne aktivnosti usporava sezona godišnjih odmora a probaće se konkretizovati oko jednog od dva najavljena foto-safarija i moglo odmah krenuti sa pripremama. Riječ je o Stazi GljiveMira (Zvornik. Kula, Divič) sa prijedlogom da se ukljuće obje mjesne zajednice. Neće to biti klasična planinarska staza, „inovirana“ tako da će se, između ostalog, na prvom predahu na Kuli učesnici dobiti informacije iz prve ruke koje čajeve usput mogu nabrati, a na Mlađevcu koje jestive gljive se mogu naći. I prilika da ispunim obečanje čuvenom gljivaru Marku Eriću iz Malog Zvornikla da se konačno sretnemo.

P.S.                                                                                                                                                                 

I koja koicidencija da mi se iznenada „ukaže“ Divič najoptimalnija lokacija za GljivuMira i da jedan od temelja budu (i) prostorije FK Mladost. Oko Kajak kanu kluba ima- nema veze sa Mustafom Tuhčičem, nekadašnjim državnim i evropskim prvakom. Sa nadimkom Golub, a na staklenim vratima  ovog objekta stajaće Bijeli golub. Pa će mu valjati naučiti kako se kaže na norveškom i švedskom gdje je projekat nastao i razvio (Sopp for fred i Fredssvampen).

Još jedna interesantnost: neko vrijeme u prizemlju moje rodne kuće Mustafa je šegrtovao u stolariji amidže Huseina, prije nego je „utopljena“ u Enterijer zvorničkog Univerzala. A dirnulo kada su me  nakon očeve smrti 67. kontaktirali iz FK Mladost da namjeravaju pokrenuti memorijalni turnir u njegovu spomen za zasluge oko osnivanja, zajedno sa Ismetom Okanovićem i Osmom Efendićem. A ne treba računati kao „nešto“ te dvije prijateljske utakmice koje sam odigrao za ovaj klub, pa i „registrovan“ na mladalačkom raskršću- sport je ostao u srcu, ali prevagnulo je sve ovo što danas delam.

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja se na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose: BIH DIJASPORA INFODESK ili portal BHDINFODESK i šalje na oko 200 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 477: TREŠNJE AMIRA ĆORIĆA I ”IZBJEGLICA” BAJRO   

Copo Sejo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 311: MI O PROŠLOSTI, NORVEŽANI O BUDUĆNOSTI

Editor

Prigodnim transparentom: Uoči općih izbora u BiH selo Podgora upozorilo je sve kandidate sviju stranaka da onamo ne dolaze. “Lažete nam godinama. Nijedna stranka nije dobrodošla u Podgoru”

Leave a Comment