Zanimljivosti

Radovan Karadžić već tri mjeseca prima penziju

banner

Prvi predsjednik Republike Srpske i haški osuđenik  za ratne zločine po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Radovan Karadžić, zvanično je postao penzioner u 73. godini života.

Penzionerski status ima već tri mjeseca, potvrdili su za ATV u Fondu PIO RS, ali i njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević. Krajem 2016. godine, u 71.godini života, Karadžić  je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U Fondu PIO su sproveli upravni postupak, donijeli rješenje i odobrili penziju.

“Gospodin Karadžić, ima pravo, po osnovu radno stečenih prava iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, pravo na penziju kao svi drugi  građani, osiguranici Fonda PIO RS ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosilaga nekih od ino osiguranja sa kojima BiH i RS ima potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju”, kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Prvi predsjednik skupio je nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u fondu PIO utvrdili da su plaćeni doprinosi. Radovan Karadžić izdržava prvostepenu 40-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, a penziju preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen Karadžić.

Kćerka Sonja Karadžić Jovičević, kaže da penzija njenom ocu nije obračunata za sve godine radnog staža.

“Paradoks je da period kada je bio predsjednik nije obuhvaćen zbog nekompletirane dokumentacije, što je u principu isključivi problem birokratije tog vremena i kasnije. Ja se zaista andam da će to u narednom periodu biti rješeno, u zakonom predviđenim okvirima, jer mislim da je nečuveno da psotoji trag da je radio u kabinetu predsjendika, lai ne i da li je bio vozač, ložač, portir ili predsjednik. Pogotovo ako imamo na umu da nije tamo gdje trenutno jeste zato što je krao trešnje, nego zato što je bio predsjednik i vrhovni komandant”, kaže Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Prije tih funkcija koje je obnašao od 1992. do 1996. godine, Radovan Karadžić radio je kao sanitarni i medicinski inspektor, što je njegovo srednjoškolsko obrazovanje, bio je pisac u Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” u Sarajevu, radio je kao ljekar u domovima zdravlja i na UKC Košovo.

Related posts

Magični napitak njemačke medicine: Jedna čaša dnevno sprečava najteže bolesti!

Urednik BiH Info Desk

Za rubriku vjerovali ili ne: Ljekar Faruk Aganović izabrao BiH umjesto Njemačke

Copo Sejo

Evropska unija: Hrana najskuplja u Danskoj, a najjeftinija u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj

1 comment

Maria 10/11/2018 at 06:59

Srbi su stvarno idiote..Zbog ovog idiota nemaju ,sta jesti i citav svjet ih mrze, a oni jos fantaziraju Veliku Srbiju i bla, bla, bka nacionalizam….Mislila sqm da imat pametni ljude, al sad vidim da su svi otrujeni omrazom i spasa im nema..
Sam Dokuvic rece:Pa zasto me toliko mrzite…
Pa evo, zbog ovo te mrzei koliko i da ides napred oni mrzecete…Zalostno , zbog budala ko RK da strqdaju ljude zasluzni…

Reply

Leave a Comment