Zanimljivosti

BANDA PINK PANTHER: ‘Pao’ i bh. državljanin Vinko Tomić nakon spektakularne pljačke nakita!

banner

Među uhapšenim osobama našao se i 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Thanija, koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande Pink Panther, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

Policija je u koordiniranoj akciji temeljem talijanskog europskog uhidbenog naloga privela četvoricu hrvatskih i jednog državljanina Srbije koje povezuje s ovom pljačkom. Među uhapšenim je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta. Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka, u ožujku 2011. u Baselu, s izložbe “Baselworld 2011”.

Lažni identiteti

– Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther, priopćio je MUP o Tomiću. Talijani pak sumnjiče Tomića koji je, čini se, za to vrijeme mirno živio u Zagrebu, da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su trojica državljani RH, a dvojica Srbije. Pljačkaši su 3. januara prilično diskretno s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara i broš od platine i rubina vrijedan 2 milijuna dolara. Riječ je o basnoslovno vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika. Protiv petorice uhapšenih zatraženo je određivanje istražnoga zatvora radi predaje Italiji, a neki od njih protive se izručenju i osporavaju talijanske optužbe. Prema pisanju talijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panther, a identitet su im talijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakome uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

Pomagačica

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da je žena koja ima direktne veze s Duždevom palačom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupocjeni nakit. U džep su si stavili tri predmeta – zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem koje je izradio indijski zlatar Viren Bhagat. Carinska je vrijednost ukradenoga, prema procjeni talijanskih stručnjaka, oko 33.000 eura, ali na komercijalnoj razini vrijednost doseže i do 3 milijuna eura.

Istraga je pokazala da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi u izložbenom izlogu ostavili deseterostruko skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči što je i gdje ukradeno.

S milijunskim plijenom polaganim korakom, kroz masu turista, lopovski je dvojac išetao iz palače u kojoj su se zadržali točno pet minuta, a kad se upalio alarm, s minutom kašnjena, oni su već u susjednoj uličici ubrzavali korak. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari  proslijedili trećem pomagaču, koji toga jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila krađa. Nakon što su Talijani i službeno aktivirali europskepotjernice, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo osobno Tomić, a ostali su mu pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Jutarnji list/BHDINFODESK

Related posts

DA LI MOŽETE ZAMISLITI PLES NA NEBU IZNAD SARAJEVA? (VR360 + FOTO + VIDEO)

Nekadašnji bh. pjevač Senna M, dobitnik priznanja za kamere koje od njega kupuje NASA

Urednik BiH Info Desk

Sve jajačke bebe Općina daruje novčanim poklonom

Editor

Leave a Comment