Govor zemlje moje

U Tuzli promovisan „Bosanski pravopis” autora Refika Bulića

banner

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli upriličena je promocija „Bosanskog časopisa“ autora dr.prof. Refika Bulića.Objavljivanje  ove knjige je veliki događaj za bh nauku o jeziku i cjelokupnu kulturu.Pravopis ima 1144 stranice , pravopisne preporuke raspoređene u 1242 tačke i akcentiran Pravopisni rječnik sa oko 50.000 odrednica.
O knjizi su govorili promotori , profesori iz Sarajeva i Tuzle: prof.dr. Amela Šehović,Univerzitet u Sarajevu , prof.dr. Mirela Omerović, Univerzitet u Sarajevu, prof.dr. Sead Nazibegović, Univerzitet u Tuzli, prof.dr. Halid Bulić, Univerzitet u Sarajevu, ali i autor knjige Refik Bulić.
Prof.dr. Halid Bulić, koji je pisao i predgovor o knjizi, između ostalog ističe , da je „Bosanski pravopis“Refika Bulića je knjiga na koju se svaki korisnik bosanskog jezika može osloniti u svakoj situaciji kada ima pravopisnu dilemu jer Bosanski pravopis nije pravopisno pravilo, nego pravopisne prepreke otklanja.Bosanski pravopis , Refika Bulića ima raširenost pojedinih rješanja, tradiciju pisanja, gramatiku, karakteristike pojedinih riječi, simboličku vrijednost određenih rješenja , te mnoge potrebe koje se pojavljuju, pa se može opisati kao moderan, opširan  i praktičan, kaže Bulić. 

Detalj sa promocije


Recenzentica knjige prof.dr. Mirela Omerović ističe, da je predstavljanje ove knjige u lIngvističkoj bosnistici Bosanskog pravopisa veoma važno.Autor u Bosanskom pravopisu većinu objašnjenja obrazlaže na jednostavan i praktičan način.Ono što je važno za Bosanski pravopis i što mu daje tipično bosansko obilježje jeste mnoštvo autorovih ilustrativnih primjera različitih konstrukcija frazama i rečenica autorovih za bosanskohercegovački prostor kao naprimjer. Mašio je Ahmo Kladnja, Dat će Bog i Salki gaće, al se ne zna kad će, Bujrum Musa kupusa, Jedan ko Bajro u majke itd. Većina ovakvih primjera iz književno umjetničkih tekstova odnosi se na najrelevantniji BH i bošnjačke pisce 20.stoljeća i pisce novije generacije , ističe recenzentica Omerović.
O knjizi Bosanski pravopis , autor Refik Bulić ističe da je radio veoma dugo,više godina jer je Bosanski         pravopis obiman, jer sam za sve prepreke dao sva objašnjenja.Očekujem da će pravopis naiči na dobar prijem , a sve ono što predstavlja problem nastojao sam da objasnim , svi oblici su koncentrisani. Volio bih da u Bosni i Hercegovini bude jedan jezik i jedan pravopis, ističe autor Bosanskog pravopisa, Refik Bulić, autor obimnog pravopisa koji je poklonio narodu Bosne,  za mnoga dalja vremena koja dolaze.
O autoru Bosanskog pravopisa je zabilježeno, da je Refik Bulić redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli .Objavio je 14 knjiga i oko 100 naučnih i stručnih radova , te  brojne književne tekstove.Član je Centra za leksikologiju i leksiografiju Akademije nauka i umjetnosti BiH.Dobitnikje više književnih nagrada za prozu i poeziju na natjecajima širom bivše Jugoslavije.

Duška REBIĆ 
 

Related posts

Linz: Predstavljanje knjige Moja škola – Meine Schule

Urednik BiH Info Desk

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA: JEZIČKA TRADICIJA BOŠNJAKA U CRNOJ GORI

BHD Info Desk Administrator

„Kvalitetno inkluzivno obrazovanje sada!“: #ProbudiSe

Editor

Leave a Comment