Govor zemlje moje

Prvostepena presuda: Bošnjačka djeca iz Konjević Polja su diskriminisana u obrazovnom procesu

banner

 Osnovni sud u Srebrenici donio je presudu kojom je u cjelosti usvojen tužbeni zahtjev po tužbi djece i roditelja iz Konjević Polja zbog diskriminacije u obrazovanom procesu.

Kako javlja BHRT sud je utvrdio da diskriminacija postoji i naložio Osnovnoj školi “Petar Kočić” njeno otklanjanje, odnosno da se učenicima bošnjačke nacionalnosti omogući izučavanje maternjeg, bosanskog jezika.

U obavještenju Osnovnog suda se navodi da se radi o prvostepenoj presudi na koju se može izjaviti žalba Okružnom sudu u Bijeljini.

Predstavnik roditelja djece iz Konjević Polje Muhizin Omerović pozdravio je ovu odluku suda kojom su uvaženi njihovi zahtjevi.

“Javnosti želimo da ukažemo da je ovo proces koji traje predugo to jeste deset godina, i to je besmisleno. Nerazumo je da se toliko odugovlači, jer postoje tri odluke Ustavnog suda koje dokazuju da smo mi i naša djeca diskriminisani u obrazovanom sistemu Republike Srpske. Odluke nikad nisu implementirane. Ovo je krivično djelo jer neko opstruiše to toliko dugo”, izjavio je Omerović za Fenu.

Najavio da će ponovo pozvati predstavnike Ureda visokog predstavnika (OHR) da se uključe u ovaj slučaj i pomognu djeci i roditeljima da se problem konačno riješi.

“Ovo je sramota našeg sudskog sistema. Također, pozvat ćemo roditelje iz Republike Srpske čija su djeca diskrimisana da nam se priduže u borbi za prava djece za bolje i normalnije obrazovanje”, ističe Omerović.

BHDINFODESK

Related posts

Predstavljanje knjige u Linzu: Moja škola – Meine Schule

Urednik BiH Info Desk

Srbija: Ministarstvo naložilo izmjene udžbenika u kojima se negira bosanski i hrvatski jezik

Urednik BiH Info Desk

Profesorica Amela Isanović: Negatori bosanskog jezika su ustuknuli pred činjenicama, utihnuli su

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment