BiH dijaspora Izbor urednika

Beč: obilježeno 30 godina od početka rata u BiH i prihvata bh. izbjeglica u Austriji

banner

Drvo mira kojim se odaje počast bosanskohercegovačkim izbjeglicama u Austriji, zasađeno je u petak, 16. decembra 2022. godine, u jednom od bečkih okruga.

Naime, veliki broj izbjeglica iz Bosne i Hercegovine je za vrijeme agresije na našu domovinu stigao u Austriju, a brojni su u njoj i ostali. Sadnjom drveta odana im je počast i obilježno 30 godina od njihovog dolaska.

image
Kemal Kozarić i Michael Ludwig/ C. Jobst/PID

Projekat “Drvo sjećanja i nade” sa spomen pločom zahvalnosti institucijama Grada Beča, njegovim stanovnicima kao i svim građanima Austrije, podržali su gradonačelnik Beča i pokrajinski poglavar dr. Michael Ludwig, ambasador BiH u Austriji g. Kemal Kozarić sa supugom i saradnicima, te gradonačelnici Cazina i Goražda – Nermin Ogrešević i Ernest Imamović.

Iz Salzburga je stigao Izet Kurtalić, koji je uime Saveza bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” prenio pozdrave i poruke podrške ovom, ali i budućim projektima.

Ovim povodom su zasadili srebrenu lipu koja pored podsjećanja na 30 godina od dolaska bh. izbjeglica u njihovu domovinu, čuva od nezaborava bh. korijene, kao poruku obaveze budućim generacijama.

Ploču zahvalnosti Gradu Beču i svim građanima Austrije, u ime svih bh. građana u Austriji, otkrili su gradonačelnik Ludwig i predsjednica Foruma žena “Mimoze” uz prisustvo i ostalih članica Foruma i hora “Mimoze”.

Inače, ovo je jedan od projekata Foruma žena “Mimoze” i humanitarca Mugdima Ćatića, kao i ostalih naših ljudi u dijaspori, gdje su se razmijenile nove ideje i utvrdili bolji prijateljski odnosi za poboljšanje statusa bh. građana u prijateljskoj državi Austriji. Također, razmišlja se i o intenzivnijoj aktivnosti prema parlamentarcima da se potpiše i ratifikuje sporazum o dvojnom državljanstvu između Austrije i Bosne i Hercegovine. O ovome se govori i lobira već nekoliko godina u parlamentarnim stranačkim klubovima u Austriji, čiju je ideju otpočeo predsjednik Saveza nevladinih asocijacija “Gemeinsam/Zajedno”, novinar i aktivista Ragib Delić, preko Zelenih Austrije i njihovih koalicionih partnera.

image
Hor “Mimoze”/ Facebook

Pozdravnim govorom prisutnima se obratila mag. Fahra Kičić, potpredsjednica Odbora Foruma žena “Mimoze” u Beču.

Hor “Mimoze” je ovog zimskog dana prisutne građane uveselio izvedbom omiljene narodne pjesme u Austriji “Lindenbaum” – drvo lipe. Potom su uslijedile izvedbe sa porukom mira iz opere Nabuko “Hora Jevreja” i sevdalinke “Tebi majko misli lete”. Horom je dirigovala Sanja Gutt, a pratnja na harmonici je bio Vlatko Milanoski.

Iz Foruma žena “Mimoze” zahvalili su se Gradu Beču i svim osobama koje su podržavale rad organizacije i sprovedbu ove inicijative, te pomogle realizaciju iste.

– Ovaj park i mirisi cvjetova lipe bit će i moguće mjesto sjećanja na ovaj događaj, a možda i prilika za neke nove susrete i projekte, poručile su naše vrijedne žene iz Foruma žena “Mimoze”.

MojaBiH

Related posts

Na inicijativu Bošnjaka bajram priznat kao praznik u školama u St. Louisu

BHD Info Desk Administrator

Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada: Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik

Urednik BiH Info Desk

Na stranicama Njemačkog parlamenta – Bundestaga inforamcije i na srpskom i hrvatskom jeziku

Editor

Leave a Comment