Govor zemlje moje

Jezik je sastavni dio čovjeka, sastavi dio identiteta

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i ove godine organizira sad već tradicionalnu manifestaciju Dani Instituta za jezik. Manifestacija traje mjesec dana, od 21. februara do 21. marta, i uključuje niz sadržaja. Bit će obilježen i Međunarodni dan maternjeg jezika – rečeno je na pres-konferenciji održanoj tim povodom u Sarajevu.

Direktor Instituta za jezik Alen Kalajdžija izrazio je zadovoljstvo što i ove godine po peti put, od 2017. godine, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu organizira manifestaciju Dani Instituta za jezik.

– U proteklih pet godina imali smo niz različitih aktivnosti, od naučnih konferencija do izrazito važne i vrijedne saradnje s kolegama iz regije iz sličnih institucija. Riječ je o institutima za jezik u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji – kazao je Kalajdžija.

On je kazao da “kada govorimo o Međunarodnom danu maternjeg jezika onda u prvi plan zasigurno upada problem priznavanja jezika, odnosno pitanje koliko u našem bh. društvu postoji volje da jednostavno priznajemo i da podržavamo i poštujemo jedni druge u svojim vlastitim jezičkim tradicijama”.

– Upravo ova manifestacija i generalno aktivnosti Instituta za jezik, pored onog temeljnog naučno-istraživačkog, ima također cilj da promovira jezičku toleranciju i jezičku demokraciju – kazao je Kalajdžija.

Svečano obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika bit će upriličeno uz predstavljanje dokumentarnog filma Instituta za jezik “Jezik, čovjek, društvo“ u ponedjeljak, 22. februara, u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

– Jezik je sastavni dio čovjeka, sastavi dio našeg identiteta, odraz našeg mentaliteta. Jezik je društvena kategorija, politička kategorija, preko jezika usvajamo svijet, jezik je u najneposrednijoj vezi sa ljudskim mišljenjem, tako da ono što je elementarni dio čovjekova bivstvovanja kao što je jezik zaista zaslužuje posebnu pažnju, i mi smo svaki dan u jeziku i nikud ne možemo otići izvan svoga jezika. Zato želimo promovirati tu ideju – kazao je Kalajdžija.

On je naglasio da je važno da kod mlađe populacije razvijamo svijest o jeziku, prije svega da razvijamo u sferi jezičke tolerancije i demokratije, a isto tako da razvijamo u smislu da svaki pojedinac, i svaki predstavnik određenog jezika u državi BiH treba voljeti taj jezik, treba živjeti s tim jezikom, treba taj jezik biti odraz njegova identiteta, što ne znači da takvim jednim odnosom prema samom svom vlastitom jeziku ugrožavamo prava drugih.

– Naprotiv, poznavanjem određenih činjenica i važnih identiranih pitanja i svog jezika, mi postajemo svjesni činjenica da moramo uvažavati jedni druge, da na taj način sebi u ovoj lijepoj zemlji olakšavamo život – istakao je Kalajdžija.

Dodao je da su za govornike bosanskog jezika pripremili jedan letak u kojem se govori o važnim činjenicama o bosanskom jeziku.

– Ja znam da te činjenice nisu uglavnom zastupljene u školskom sistemu osnovne i srednje škole u BiH. Željeli smo na taj način popunuti određene praznine koje postoje u tom sistemu, i ukazati na važnost ili na neke bitne činjenice koje određuju sami bosanski jezik – kazao je.

Viša stručna saradnica u Institutu Aida Kršo je naglasila da je su Dani Instituta, koji se obilježavaju svake godine od 21. februara do 21. marta, prilika za naučnu, stručnu saradnju, saradnju sa kolegama iz drugih centara, saradnju sa učenicima, nastavnicima, profesorima, osnovnih, srednjih škola i univerziteta.

– Imamo mnogo prostora i vremena u tom periodu da pokažemo čime se sve Institut bavi i koliko je važna naša zajednička saradnja i naša uloga u obrazovanju – kazala je Kršo dodavši kako će ovog puta mnoge stvari biti organizirane online.

– Za mjesec dana obilježavanja Dana instituta bit će predstavljanjen dokumentarni film kojim smo organizirali obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, gostujuća predavanja univerzitetskih profesora koja će biti online. Lingvistička istraživanja, javna tribina o bosanskom jeziku, pripremili smo predstavljanje izložbe Instituta koja je ovdje promocije izdanja i nagradni konkrus – kazala je Kršo.

Bit će predstavljena i izložba o radu Instituta za jezik u povodu Dana Instituta (1972–2021), 4.marta.

Naučni saradnik u Institutu Jasmin Hodžić predstavio je online predavanja sa gostujućim profesorima.

– Teorija jezičkom imperijalizma je realtivno nepoznata teorija, ona se dovodi u vezu sa ispitivanjem jezika u društvu i u konktekstu u društvenim odnosima dominantnog i podređenog jezika. Direktno stim je povezan i Međunarodni dan maternje jezika koji se obilježava povodom priznanja ili nepriznanja zvaničog jezika u jednoj zemlji. Stim u vezi imamo dva gostupujuća predavanja univerzitetskih profesora. Veliku primjenu ove teorije možemo sagledati u kontekstu veze jezika i sudstva, jezika i medija a naročito važno i posebno bitno za nas jezika i školstva – kazao je Hodžić.

Dr Besmir Fidahić govorit će na temu “Jezička pravda i jezički imperijalizam”. Cilj ovog predavanja bit će da potaknu mlađi istraživači da ispituju jezik u kontekstu društvenih odnosa preko predstavljenih teorija,

Drugo izlaganje imat će prof. dr Ismail Palić, sa Filozofskog fakulteta UNSA. Tema je “Bosanski, hrvatski i srpski jezik u bosansko-hercegovačkom školstvu danas”.

U okrivu programa u Banja Luci će biti upriličena i javna tribibna “Tradicija bosanskog jezika” na kojoj će govoriti direktor Instituta Alen Kalajdžija, te Jasmin Hodžić, Hadžem Hajdarević.

Fena

Related posts

IGK na Međunarodni dan pismenosti upozorava: Bošnjaci u RS nemaju pristup učenju na bosanskom jeziku

BHD Info Desk Administrator

Danas je 21. februar Međunarodni dan materinjeg jezika

Urednik BiH Info Desk

Isplaženi jezik u dijaspori: Sočne psovke postale su posljednji čuvari maternjeg jezika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment