Govor zemlje moje

USTAVNI SUD RS-A PRIHVATIO ZAHTJEV BOŠNJAKA U VEZI S BOSANSKIM JEZIKOM

banner

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS prihvatilo je danas zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva i postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o tome da li je osporenim zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Kako je saopćeno, Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju Narodna skupština RS-a izglasala je na sjednici održanoj 22. februara 2018. godine.

O tom zakonu, na koji je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, nije bilo dogovora u Vijeću naroda, niti na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda. Za Bošnjake to nije prihvatljiva formulacija.

Fena

Related posts

Osnovni sud u Bijeljini donio presudu: U svjedočanstvu mora pisati bosanski jezik!

U Skoplju održan regionalni skup Bošnjaka: Prioritet ostvarivanje prava u obrazovanju na bosanskom jeziku

Promovirana knjiga ‘Pišem ti bosančicom’ Amre Zulfikarpašić

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment