Govor zemlje moje

Raspisan je novi konkurs udruženja “Musa Ćazim Ćatić”: Poziv djeci i odraslima u domovini i dijaspori

banner

Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu bajramsku kratku priču i bajramsku pjesmu sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjele književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić” kategorije “Bajramske priče”. Cilj je bajramske običaje i ljepote ovog praznika sačuvati kroz pero za nove naraštaje.

USLOVI KONKURSA

Zainteresovani kandidati trebaju dostaviti lektorisanu priču i lektorisanu pjesmu na temu Bajrama, potpisanu šifrom, elektronskim putem na e-mail adresu: kultura@musacazimcatic.org. Priča treba biti maksimalne dužine do šest stranica A4 formata, a i priče i pjesme trebaju biti otipkane u Word formatu, uz korištenje fonta Times New Roman i uključujući slova č, ć, đ, dž, š, ž.

U istom mailu potrebno je dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail adresu i kratku biografiju. 

Potrebno je naznačiti: “Za književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić” kategorije “Bajramske priče”. Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje će se dalje proslijediti stručnim članovima žirija.

Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja je od učesnika konkursa dobiti što više priča i pjesama namijenjenih djeci i omladini.

– Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice, ističu iz udruženja. Prema tome, radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz BiH i svi učesnici iz zemalja bivše Jugoslavije, ma gdje se oni sada nalazili.

Konkurs je otvoren do 01. marta 2022. godine.

Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za priče: zlatna/srebrna/bronzana plaketa i komplet odabranih knjiga.

Najbolje pjesme će, također, biti nagrađene sljedećim nagradama: zlatna/srebrna/bronzana plaketa i komplet odabranih knjiga.

Autori nagrađenih priča i pjesama će biti nagrađeni slikovnicama i knjigama, poklonom od autora Nevzete i Huseina Huske Ismailovića: “Djed Bajro i bajramske radosti”, “Djed Bajro i ramazanske radosti”, “Djed Bajro i Kurban-bajramske radosti”, “Revo bosanski Robin Hood”, “Bosanske bajke o Lejli i Mejremi”, “Razigrani Lajko”, “Mladi fazani u plamenu ravnice”, “Pisma iz daljine”.

30 odabranih priča i 30 odabranih pjesama će biti objavljene u posebnom elektronskom zborniku povodom predstojećeg praznika Bajrama, a uz pomoć donatora organizatori konkursa nastojat će da ove priče i pjesme budu ukoričene.

ADET U SELU

Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 02. do 04. maja 2022. godine u Odžaku, Sarajevu ili Münchenu, ukoliko to pandemijske okolnosti dozvole.

– Ovim konkursom dajemo mogućnost svakom djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama probude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče i pjesme budu među najboljim, ističu iz udruženja.

Related posts

Promovirana knjiga ‘Pišem ti bosančicom’ Amre Zulfikarpašić

BHD Info Desk Administrator

Nastavnica Mirela Mujić: Bosanski jezik je najvažniji za održavanje bh. identiteta u Švicarskoj

Urednik BiH Info Desk

Svjetski dan knjige: Upoznajmo 5 biblioteka u Bosni i Hercegovini

Editor

Leave a Comment