BiH dijaspora

Aldin Širanović autor knjige FEBRUARSKI OTPOR: Jedini sam Bosanac u novijoj historiji s pravim političkim azilom u EU

Tuzlak Aldin Širanović vođa pokreta UDARR i organizator “Tuzlanske revolucije” 2014. godine, upamćene po protestima radnika i paljenju zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, zbog pritisaka i spašavanja vlastitog života, svoj porodični život nastavio je u dijaspori. 

Nedavno je istinu o dešavanjima tokom toj demonstracija i sav taj put od revolucionara do političkog azilanta, opisao u knjizi FEBRUARSKI OTPOR. Za medijsku agenciju BHDINFODESK iz Birminghama prvo je otkrio gdje sada s porodicom živi kako je i zahvaljujući kome tamo došao. 

“Ja se trenutno nalazim u Republici Austriji gdje živim i radim sa svojom porodicom. Spašavajući goli život, ovdje sam došao s jednim koferom u rukama, ženom i djetetom nakon brutalnih prijetnji koje sam dobijao tokom februara i marta 2014. godine te sam ovdje dobio zaštitu i jedini sam Bosanac u novijoj historiji s pravim političkim azilom u EU”

Nakon ove vremenske distance vjerovatno drugim očima gledaš na ta dešavanja!

“Protesti su po mom mišljenju bili nešto što je davno trebalo da se desi, jer moje mišljenje je da se pravda za potlačene građane BiH može ostvariti samo silom jer su svi izbori od 1995. do danas pokradeni i sve dok se ne uvede elektronsko glasanje ista garniture stranaka će vladati! Uspjeli smo spasiti firmu DITA Tuzla da ne ode u prodaju za 1 KM, a u to vrijeme smo sačuvali i KONJUH Živinice da ne doživi istu sudbinu.”

Da li bi se ponovo stavio na čelo novih protesta i da li uopšte narod u BiH želi proteste i promjene?

“Ne bih ponovo stao na čelo jer me to puno koštalo, sedam godina zbog straha za sigurnost mene i porodice nisam bio u Bosni i Hercegovini. Jedino što sam nakon mnogo godina poslije protesta shvatio je i da se za narod u BiH ne vrijedi boriti jer mnogi i dalje glasaju za iste, a sve one koji misle suprotno nazivaju izdajnicima i plaćenicima. Narodu je izgleda dobro jer se ne buni i u BiH vrijedi ona izreka „Samo da ne puca!“ ili „Bolje da nas Bakir krade – on je musliman nego Dodik ili Čović“, ne znajući da tako samo omogućavaju sve trojici ugodan i dobar život.”
 
Svoj smiraj našao si u dijaspori, čime se sada baviš? 

“Da, ja sam u Austriji, u Grazu, gdje živim i radim. Radim na Univerzitetu Tehničkih nauka u Grazu već nekoliko godina gdje sam šef tehnike na jednom institutu i oficir za sigurnost na radu. Zadovoljan sam tim poslom jer sam radni put u ovoj zemlji počeo iz fabrike i proizvodnje auta te sam došao do ovoga gdje sam danas a za to sam morao polagati mnoge certifikate i kurseve, a inače IT tehnologija je i moja struka koja je u Austriji priznata.

FEBRUARSKI OTPOR/ Foto: Private album

Knjiga FEBRUARSKI OTPOR je detaljno opisala sve ono kroz šta si prošao, da li je ostalo nešto što nisi objavio a sada bi dodao? 

“Prvenstveno odluka da se uradi ova knjiga došla je zbog toga što sam mnoge stvari koje su se tada dešavale počeo da zaboravljam, a i želio sam svojoj djeci ostaviti neki pisani trag da znaju da nismo samo mirno sjedili i gledali kako nam nacionalisti uništavaju zemlju! Pošto nikada prije nisam pisao knjige niti sam znao kako to treba da ide i izgleda, kontaktirao sam akademika Slavu Kukića koji mi je objasnio kako to sve ide, a pristao je da napiše i predgovor za knjigu. Knjiga govori o dešavanjima tokom najvećih demonstracija u historiji BiH 2014. godine koje su na ulice izvele oko 100 000 nezadovoljnih stanovnika BiH. Iz prve ruke se govori o onome što sam ja prošao, kao i moja porodica, od početka tih demonstracija pa sve do dolaska u Austriju! O torturama i praćenjima koja sam doživio od režima u BiH itd. U knjizi je objašnjeno sve i potkrijepljeno dokumentima kao i svjedočenjima još dvojice učesnika na tim demonstracijama. U knjizi se govori i o pokušajima da se ja lično kupim te su navedena imena od koga, kada i kako!”

Svi zainteresovani više informacija o knjizi FEBRUARSKI OTPOR mogu naći na web-stranici www.aldinsiranovic.online 

Namik Alimajstorović / BHDINFODESK – Birmingham

Related posts

Linz/Večer predavanja i razgovora Rasizam – tihi ubica društva

Emir Ramić: Predsjedniče Milanoviću vi Bosnu ne razumijete, zato nad Bosnom vršite nasilje

Urednik BiH Info Desk

Glumac Mirza Mak Medović niže uspjehe u Holivudu

Editor

Leave a Comment