BiH dijaspora

Danska: U Aalborgu otkriven spomenik žrtvama srebreničkog genocida

U danskom Aalborgu danas je održana ceremonija svečanog otkrivanja Spomenika žrtvama Srebrenice. Spomenik na sebi ima prepoznatljivi simbol – Srebrenički cvijet, a na njemu je uklesan i broj ubijenih u genocidu 8.372.

Ova komuna ranije je odobrila dizanje spomenika u Kildeparkenu, a projekt je realiziran zahvaljujući donacijama brojne bosanskohercegovačke dijaspore.

Aktivnosti vezane za traženje dozvola i ostalu neophodnu dokumntaciju počele su 2017. godine, a novac je prikupljan od prošle godine.

Grad Aalborg je poklonio komad zemlje u centralnom gradskom parku, Kildeparken, kako bi Bošnjaci iz Danske, predvođeni s Bosankim kulturnim centrom Ljiljan, odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Na današnjoj svečanosti, spomenik je otrkrio gradonačelnik grada, gospodin, Thomas Kastrup-Larsen, koji se prisutnima obratio s biranim riječima. Na reveru je u znak poštovanja postavio cvijet Srebrenice, koji simbolizira genocid u toj zaštićenoj enklavi UN-a. 

Iako su očekivali da će otkrivanju spomenika prisustvovati veći broj posjetilaca, zbog pandemije i trenutnog ograničenja okupljanja do 75 osoba u Danskoj, ceremonija je bila nešto skromnija.

Oni koji nisu bili u prilici prisustvovati, događaj su mogli pratiti uživo preko interneta.

I tako, dok se genocid još uvijek nekažnjeno negira u jednom dijelu BiH, ostatak svijeta odaje počast žrtvama i podiže spomenike kao opomenu i svjedočanstvo!

Facebook

Related posts

“Cvijet Srebrenice” na patikama Jusufa Nurkića

BAPA osigurala stipendije za bh. studente u Americi

Urednik BiH Info Desk

Dr. Valentin Inzko dobitnik “Prvoaprilske nagrade – Biramo najgore”

Editor

Leave a Comment