Izbori BiH

Strazbur: Evropski sud za ljudska prava dao ultimatum bh. vlastima

Pozvali vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se Opći izbori 2022. godine održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom, uz to Evropski sud za ljudska prava u Strazburu dao je rok BiH da se implementira odluka “Sejdić i Finci”.

Iz te evropske institucije pozvali su vlasti BiH da obezbijede da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se opšti izbori 2022. godine održe pod uslovima koji su u skladu s Konvencijom.

Takođe, bh. vlasti su pozvane da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda, naglašavajući u ovom kontekstu da će izmjene Izbornog zakona bez pratećih promjena Ustava posljednje ostaviti diskriminatorne odredbe pobijane presudama Suda.

“Odlučili smo nastaviti ispitivanje ovih slučajeva na sastanku u septembru ne bi li se do tada mogao postići opipljiv napredak i potvrdila njihova spremnost da preduzmu nove radnje kako bi obezbijedili da tužena država u potpunosti i efikasno poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz presuda Suda”, navode iz Suda u Starzburu.

BHDINFODESK

Related posts

Safet Oručević: Od masovnosti izlaska na izbore i glasanja iz dijaspore ovisi pobjeda u Mostaru

BHD Info Desk Administrator

“Moja adresa Srebrenica”: Hoće li na vrijeme stići glasovi birača putem pošte?

BHD Info Desk Administrator

SDP BiH: Isključit ćemo sve pojedince u slučaju potvrde navoda o izbornoj prevari u Srebrenici

Editor

Leave a Comment