Izbori BiH

Strazbur: Evropski sud za ljudska prava dao ultimatum bh. vlastima

banner

Pozvali vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se Opći izbori 2022. godine održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom, uz to Evropski sud za ljudska prava u Strazburu dao je rok BiH da se implementira odluka “Sejdić i Finci”.

Iz te evropske institucije pozvali su vlasti BiH da obezbijede da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se opšti izbori 2022. godine održe pod uslovima koji su u skladu s Konvencijom.

Takođe, bh. vlasti su pozvane da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda, naglašavajući u ovom kontekstu da će izmjene Izbornog zakona bez pratećih promjena Ustava posljednje ostaviti diskriminatorne odredbe pobijane presudama Suda.

“Odlučili smo nastaviti ispitivanje ovih slučajeva na sastanku u septembru ne bi li se do tada mogao postići opipljiv napredak i potvrdila njihova spremnost da preduzmu nove radnje kako bi obezbijedili da tužena država u potpunosti i efikasno poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz presuda Suda”, navode iz Suda u Starzburu.

BHDINFODESK

Related posts

Moja adresa Srebrenica: Ponoviti glasanje i putem pošte

BHD Info Desk Administrator

SPINOVANJE: Pogledajte kako Bosanci i Hercegovci postaju Bošnjaci

BHD Info Desk Administrator

Džaba glasali: OHR naložio da se tajno izabere gradonačelnik Mostara

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment