Regija

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su večeras Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Na glasanje su došli poslanici DPS-a koji su privremeno bojkotovali parlament. Za je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je obrazložila amnadmane na tekst Rezolucije o Srbrenici.

“Ovi amandmani omogućavaju da se Srebrenica ne posmatra izolovano odnosno zločin, afirmišu svi potrebu da se suočimo sa prošlošću i pomirenjem, i insistiramo na sauočavanju sa kompletnom prošlošću. Zajednička osuda svih zločina. Naši amandmani usmjereni su ka osudi svih zločina i smatramo da to ovaj parlament treba da podrži”, rekla je ona.

U ime predlagača i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio da se ne može pripisati krivica jednom narodu.

“Krivica je individualna. Prijedlog rezolucije je svrha pomirenja. Poslali smo jasan signal da je Crna Gora centar demokratije u regionu”, poručio je on.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je saopštio da se stavi tačka na bilo koji pokušaj da se jednom narodu stavi žig kolektivne krivice.

Upravo zbog ovog glasanja u posjeti crnogorskim zvaničnicima su bile i članice Udruženje majke Srebrenice, koje su se sastale i s predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, napisala je Munira Subašić na Twitteru.

Razriješen ministar Leposavić

Skupština Crne Gore razriješila je dužnosti ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo 10 poslanika. Nakon takve odluke parlamenta DF je najavio bojkot.

Poslanik DF-a Slaven Radunović pozvao je sve koji su dobili glasove građana 30. avgusta da se, kako je kazao, oslobode DPS-a.

Parlament je juče završio višesatnu o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića.

Sjednicu parlamenta obilježile su teške riječe između predstavnika partija na vlasti i premijera Krivokapića, koji je rekao da je u Skupštini Crne Gore prisutan nemoral i političko licemjerje.

To je izazvalo oštru reakciju pojedinih poslanika partija vlasti.

Ministar Leposavić kazao je da bi mu bilo lakše da od danas ne bude ministar i poručio da će Vlada opstati.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA.

Iz vladajućih Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) poručili su da će biti protiv.

Demokratska Crna Gora saopštila je da, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) učestvovati u smjeni ministra pravde.

Nakon burne sjednice premijer Krivokapić je saopštio da neće podnijeti ostavku na tu funkciju i pozvao je poslanike da iniciraju njegovu smjenu.

Related posts

Uskršnja poruka: Snagom vjere nositi se sa strahovima i živjeti nadu

Urednik BiH Info Desk

Odlaze mladi sa sjevera Crne Gore

Urednik BiH Info Desk

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Editor

Leave a Comment