Ljepota i moda

Athena: Revija Dior “Cruising” na stadionu bogova (Video)

banner

Davna posjeta

Prva umjetnička direktorica čuvenog Diora, Rimljanka Maria Grazia Churi, nedavno je pokazala najnovije modele za sljedeći topli period. Veličanstvena modna revija, organizirana je na velikom igralištu u Ateni, praćena live koncertom Nacionalnog orkestra Athena i sve poznatije američko-grčke interpretatorice Ioanne Gike. Događaj pokazan pred odabranim i malobrojnim uzvanicima, stavio je na scenu savremene božice, odnosno Diorove žene koje su usvojile historijsku reinterpretaciju pepluma, sublimirane posebnim znanjem i umješnošću kreatorice i krojača pariske modne kuće.

Simbolična smotra, završena vatrometom, održana je 70 godina poslije prvog grčkog iskustva “Gospodina Diora”, nakon mitske reportaže koju je upriličio Jean-Pierre Pedrazzini. Od početka 2017. kada je preuzela ženske Diorove kolekcije, Maria Grazia Chiuri je nanovo pokazala svoju nadarenost i umijeće, uposlivši i nekolicinu grčkih kreatora i obrtnika, nadahnutih Giorgiom De Chiricom, jednim od začetnika nadrealizma i Aleksandrom Lolasom, kozmopolitskim galeristom.

You TubeBijela elegancija

Rezultat je očaravajući: sofiticirana igra plisea i vazdušne siluete, što elegantno hodaju ukorak s vremenom. Naočale svemirskih linija, šorcevi, oslikane sneakerice i raskošni, umjetnički dodaci kao i skice Pietra Ruffoa, unaprijeđeni su ispred sportske odjeće. Zapažene su i bowling torbice s maksi volumenima pa tenisice s potpeticama od nakita. Kolekcija Dior “Cruising” 2022, nalik kostimima Marlene Dietrich deklinira se u bijelim nijansama. Bazna boja kojoj je dodana nekolicina večernjih oprava nazvanih “druga koža”, poput haljine-labuda, također nadahnute modnim stilom njemačke glumice iz davne 1935. godine. U svijetu poznat Diorov kaputić nazvan “Bar”, svestrana Rimljanka je ukrasila tradicionalnim vezom. 

Pojas nekadašnjih ratnika, nošen na bijeloj košulji upotpunjen je plisiranom suknjom sredozemnih uticaja, ukrašeni zlatnom ogrlicom za tijelo nalikovali su gladijatorskoj odjeći. Garderoba pobjednika, historijskih kodova, savršeno je prilagođena savremenim ženama.

Džana Mujadžić

Related posts

Emina Husedžinović Ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u Domu mladih na kojoj predstavlja četiri nove kolekcije

Sarajevski student kreira haljine za Madonnu i Beyonce

Editor

Zamjetljiv izgled sarajevske studentice, urođena elegancija i ljupkost nisu izmakli modnim meštrima u Milanu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment