Zanimljivosti

Hekkingova “Gioconda” prodana u Parizu za skoro tri miliona eura

banner

Šezdesetih godina 20. stoljeća “Mona Lisa Hekking” koju je njezin vlasnik Raymond Hekking predstavljao kao originalnu, bila je posebno poznata jer je ustanovljeno da je iz 17. stoljeća.

Ovih dana pariski “Christie’s” organizovao je njezinu aukciju na liniji i uspješno prodao za 2,9 miliona eura, što je posebno iznenađenje kao i saznanje da su fasciniranost i zanimanje za najpoznatije platno planete uvijek veliki i značajni. Četrnaest veoma imućnih, potencijalnih kupaca su se manifestirali pariskom “Christie’s”, čija je aukcija trajala cijelu sedmicu. Početna cijena je bila 300 000 eura za platno nabavljeno od antikvara iz Nice za nekoliko starih franaka.

Strasni i slavni kolekcionar umjetnina Raymond Hekking je poletno branio autentičnost slike, suprotstavljajući se historičarima i brojnim medijima, sve do kraja šeste decenije prošlog stoljeća. Neprestano je tražio od najvećeg evropskog muzeja “Le Louvrea” dokaze da je platno koje se u njemu čuva i izlaže, koje posjeti sedam miliona ljudi godišnje, stvarno djelo velikog slikarskog meštra iz Vincija. Opsjednut idejom posjedovanja jedinstvenog remek-djela, Hekking je bio ubijeđen da je “Gioconda” vraćena u pariski muzej 1914. godine, tri godine nakon krađe koju je organizovao i ostvario Talijan Vincenzo Peruggia, dobro uspjela kopija. Nakon kolekcionarove smrti 1977, porodica je čuvala platno iz 17. stoljeća.

Originalna “Mona Lisa” koja je uvijek izložena u “Le Louvreu”/Salle des Etats/, potiče iz kolekcije kralja Françoisa Prvog /1494-1547/, a u tu kolekciju je ušla oko 1517. godine.

Džana Mujadžić

Related posts

Svim našim čitateljkama čestitamo Dan žena: Osmi mart prilika da se sjetimo hrabrih dama

“Štrajk vlasti”: Još jedan skeč iz “Top liste nadrealista” pretvorio se u stvarnost

Editor

Istražni organi u Velikoj Britaniji traže: Vinka Osmakčića, člana bande “Pink Panther”?

Leave a Comment