Zanimljivosti

Nagrada u pravim rukama: Lejla Ćatić dobitnica ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (OBE)

Konjičanka  Lejla Ćatić dobitnica je Ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva, koji joj je u ime Britanske vlade uručio ambasador Edward Ferguson, na svečanosti u Sarajevu.

Ovo prestižno priznanje Lejla Ćatić dobila je za njen rad na uspostavi dobre uprave u Siriji i Afganistanu.

-Počasni OBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad na unapređenju života drugih osoba, dugogodišnji volonterski rad i slično, objasnio je ambasador Ferguson na svečanosti kojoj su, po želji dobitnice, prisustvovali njeni najbliži, porodica, rodbina, prijatelji.

Lejla Ćatić je stručnjakinja za javne finansije i lokalnu samoupravu, a posljednjih deset godina radila je najprije kao savjetnica, a potom kao voditeljica programa u brojnim programima Velike Britanije u postkonfliktnim zemljama, uključujući Siriju i Afganistan.

Lejla Ćatić se zahvalila na ukazanoj časti i rekla kako je iznimno počastvovana ovim priznanjem:

-Priznanje ide najprije svim onim ljudima koji su od 2013. godine radili na Siriji-iz Sirije, Turske, Jordana i Velike Britanije-kako bi unaprijedili uslove života i dokazali da i pored svakodnevnog bombardovanja od strane Asadovog režima, vladine institucije mogu pružati usluge građanima i trošiti novac na način koji služi tim građanima, a ne vlastitim interesima.Ova nagrada pokazuje da smo time možda zaista izgradili temelje za bolje društvo u budućoj Siriji i praksu koja može biti implementirana u drugim kontekstima, takođe. Za tu nadu, ja sam zahvalna, rekla je Lejla,

Britanski a ambasador Ferguson je istakao da Lejla i sama potiče iz zemlje koja je bila u ratu, a fascinantno je to da je njen rad dotakao, promijenio na bolje, živote dva miliona ljudi.

Related posts

Nijemci riješili dilemu: Vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju?

BHD Info Desk Administrator

Sve jajačke bebe Općina daruje novčanim poklonom

Editor

Istanbul: Nova džamija zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment