Zanimljivosti

Nagrada u pravim rukama: Lejla Ćatić dobitnica ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (OBE)

banner

Konjičanka  Lejla Ćatić dobitnica je Ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva, koji joj je u ime Britanske vlade uručio ambasador Edward Ferguson, na svečanosti u Sarajevu.

Ovo prestižno priznanje Lejla Ćatić dobila je za njen rad na uspostavi dobre uprave u Siriji i Afganistanu.

-Počasni OBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad na unapređenju života drugih osoba, dugogodišnji volonterski rad i slično, objasnio je ambasador Ferguson na svečanosti kojoj su, po želji dobitnice, prisustvovali njeni najbliži, porodica, rodbina, prijatelji.

Lejla Ćatić je stručnjakinja za javne finansije i lokalnu samoupravu, a posljednjih deset godina radila je najprije kao savjetnica, a potom kao voditeljica programa u brojnim programima Velike Britanije u postkonfliktnim zemljama, uključujući Siriju i Afganistan.

Lejla Ćatić se zahvalila na ukazanoj časti i rekla kako je iznimno počastvovana ovim priznanjem:

-Priznanje ide najprije svim onim ljudima koji su od 2013. godine radili na Siriji-iz Sirije, Turske, Jordana i Velike Britanije-kako bi unaprijedili uslove života i dokazali da i pored svakodnevnog bombardovanja od strane Asadovog režima, vladine institucije mogu pružati usluge građanima i trošiti novac na način koji služi tim građanima, a ne vlastitim interesima.Ova nagrada pokazuje da smo time možda zaista izgradili temelje za bolje društvo u budućoj Siriji i praksu koja može biti implementirana u drugim kontekstima, takođe. Za tu nadu, ja sam zahvalna, rekla je Lejla,

Britanski a ambasador Ferguson je istakao da Lejla i sama potiče iz zemlje koja je bila u ratu, a fascinantno je to da je njen rad dotakao, promijenio na bolje, živote dva miliona ljudi.

Related posts

Sejo Brajlović donira 100.000 KM za kupovinu vakcina za stanovnike Ilidže

BHD Info Desk Administrator

Engleski je još uvijek “najjači” jezik na svjetskom nivou a na Balkanu njemački je najpopularniji

Editor

Par iz BiH prevazišao “razlike” i vjenčao se

Leave a Comment