Pogledi

Ko nam to nameće vehabizam i radikalizam, zašto spava Islamska zajednica?

Bosnom i Hercegovinom, ali i regijom ovih dana odjeknula je vijest sa porukom Facebook islamiste, samoproglašenog vjerskog učenjaka, koji sa društvenih mreža daje vjerske lekcije za nekoliko stotina svojih pratitelja. 

Elvedin Pezić sve je popularniji i bez obzira na sadržaj njegovih poruka sve više ljudi ga prati. U medije nije dospio zbog radikalnih zborenja o islamu i islamskom životu, već zbog poruke da je zapadno društvo propalo onda kada je žene izvelo iz kuće. 

Prema onom što nam Pezić poručuje žena je biće koje služi samo za rađanje djece i nošenje hidžaba. Kojekakve organizacije reagovale su na ovakve poruke kao da je u najmanju ruku riječ o čovjeku koji donosi zakone. 

Sve ono što je Pezić govorio i govori u svojim pradajama na Facebooku ostalo je u zapećku interesovanja javnosti, a daleko je opasnije od budalaštine kakvu bi ulogu žena današnjice trebala imati. 

Ono što me posebno čudi da moderni Facebook lovci i istražitelji još nisu blokirali stranicu sa oko 300 hiljada potencijalnih radikalista, koji daleko više štete mogu prouzrokovati društvu od medija koji su na udaru Facebook inspektora istine. 

Ko nam to i zašto nameće selefizam i vehabizam, pitanje je na koje bosanskohercegovačko društvo što skorije mora pronaći odgovor. Jer, među tih 300 hiljada veliki je broj onih koji bezuvjetno i bez analize prihvataju šta ih uči Facebook šejh Pezić. 

A Pezić ne posustaje, može pričati i objašnjavati kao nekada Šešelj u skupštinskim govorancijama. Pezić objašnjava kako klanjati, reklamira trgovce kurbanima, priča o štetnosti marihuane, ispijanju bezalkoholne pive, džinima, sihrima i ko zna čemu ne. 

Bez sumnje riječ je o radikalnom učenjaku islama kojem je omogućeno da truje bosanskohercegovačku djecu. Ovaj vremenski putnik sa stavovima temeljenim na životu od prije nekoliko hiljada godina preuzeo je na sebe ključnu ulogu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. 

Jer, dok se ta Islamska zajednica bavila međusobnim trvljenjem, “raspoređivanjem” novca, kontrolisanjem političkog života Bošnjaka, pojavili su se likovi koji ne ugrožavaju samo opstojnost Islamske zajednice, već i bosanskih muslimana. Radikaliziranje bosanskohercegovačke mladosti stopostotno se može fakturisati Islamskoj zajednci i reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću. Od davnina i pojave islama na ovim prostorima postojale su vjerske škole, od osnovne mektebske, do srednje medrese i Fakulteta islamskih nauka. 

Džaba smo krečili, kaže modernistička narodna. Jer, zalud nam je svo učenje bosanskih muslimana ukoliko je IZ u BiH odlučila svoju ključnu ulogu prepustiti jednom nadri učenjaku. 

A ishod će nam se tek obiti o glavu. I bez provođenja popisa jasno je da onih poput Pezića i sličnih ima i previše na teritoriji Bosne i Hercegovini. Radikalizirani u svom tumačenju islama, bez ikakve bitne poveznice s islamom bh. muslimana, kojekakvi Pezići postat će nam teret u unutrašnjim odnosima, a veliki mač za unutrašnje secesionističke pokrete i neprijateljski dio međunarodne zajednice da nas izoluju od moderne Evrope. 

Jer, Bosna i Hercegovina jeste Evropa, od davnina slobodna za sve vjerske zajednice, osim onih koji prijete njenom opstanku. Islamska zajednica od svog postojanja išla je ruku pod ruku sa državom, nikada da joj našteti niti joj je država Bosna i Hercegovina štetila. 

Zašto onda ta Islamska zajednica, sa dugogodišnjom tradicijom ne radi svoj osnovni posao. Definitivno je rupa koju prave svojim neradom popunjena kojekakvim vjersko radikalnim elementima. Nema sumnje da postoje moćni evropski centri u kojima se fabrikuju radikalni hodajući tumači islama. Ti centri ih finansiraju i instaliraju u Bosnu i Hercegovinu, znajući da će doći vrijeme da te hodajuće anticivilizacijske vrijednosti budu upotrijebljene protiv Bosne i Hercegovine. 

Reforma Islamske zajednice stoga je nužna potreba, a njeno buđenje neophodnost opstanka bh. islama, koji ne ovisi o radikalima plaćenim inostranim novcem. Što duže budemo čekali radikalne budale širit će sliku u svijetu o jednoj anticivilizacijskoj rupi na Balkanu, kojom dominiraju radikalni tumači islama i džihadisti. A svi znamo da će im Hrvatska i Srbija podebljati sliku. 

Bosanskohercegovački muslimani definitivno su ugroženi, samo je pitanje hoće li i kada shvatiti tu opasnost i natjerati, ne birajući način, Islamsku zajednicu BiH da bude ono što joj je zadaća kroz historiju i tradiciju. 

Sve drugo je pogubno, a Pezića sve više!

Piše: Rasim BELKO/ Patria

Related posts

Je li Dodiku pukla kičma? Šta će bez Vučića i Lukača?

Editor

Ovo su države koje su do sada usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Editor

Balkan u iščekivanju novog njemačkog zakona: Ostajemo bez inženjera, medicinara, zanatlija…

Leave a Comment