Moj stav Pogledi

Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u centru Sarajeva

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici te u namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva  Udruženje „Obojena klapa“  i opština Centar Sarajevo realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao „Olomanka“  u Titovoj ulici.

Na zgradi oslikan je cvijet Srebrenice sa natpisom „Remembering Srebrenica“. Cvijet su osmislile i dizajnirale žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice 2011. godine u želji da se srebrenička strahota nikada ne zaboravi.

Cvijet Srebrenice ili cvijet „Sjećanje“ je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje, te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine, kada su agresorske snage ušle u Srebrenicu.

Genocid u Srebrenici počinile su vojne snage vojske Republike Srpske i paravojne jedinice iz Jugoslavije u periodu između 13. i 19. jula 1995. godine. Prema zvaničnim podacima, u genocidu je ubijeno 8.372 ljudi.

BHDINFODESK

Related posts

London: Brčak Jasmin Šabanović dobio stipendiju Vlade Velike Britanije vrijednu 100.000 KM

Ministar Mektić o ponovo o ubistvu Krunića: Ćutite, bando lopovska

Urednik BiH Info Desk

HSP: U Srednjoj Bosni majorizacija Hrvata od Hrvata

Leave a Comment