Moj stav Pogledi

Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u centru Sarajeva

banner

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici te u namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva  Udruženje „Obojena klapa“  i opština Centar Sarajevo realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao „Olomanka“  u Titovoj ulici.

Na zgradi oslikan je cvijet Srebrenice sa natpisom „Remembering Srebrenica“. Cvijet su osmislile i dizajnirale žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice 2011. godine u želji da se srebrenička strahota nikada ne zaboravi.

Cvijet Srebrenice ili cvijet „Sjećanje“ je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje, te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine, kada su agresorske snage ušle u Srebrenicu.

Genocid u Srebrenici počinile su vojne snage vojske Republike Srpske i paravojne jedinice iz Jugoslavije u periodu između 13. i 19. jula 1995. godine. Prema zvaničnim podacima, u genocidu je ubijeno 8.372 ljudi.

BHDINFODESK

Related posts

27. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma: Pokazao da se nasilno agresivno osvajanje teritorija isplati

Copo Sejo

DOGAĐAJI NEDAVNE DUBIČKE PROŠLOSTI KOJI SE NIKAD NE SMIJU ZABORAVITI

ZA INCKA Majke Srebrenice zaslužuju više od divljenja, to je ZAKON

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment