BiH dijaspora

Na sarajevski aerodrom uskoro bi trebali slijetati avioni iz Amerike

Aerodrom Sarajevo uspješno je završio reviziju američke Uprave za sigurnost transporta, koja je preduvjet za pokretanje direktnih letova za Sjedinjene Američke Države i provodi se prije uvođenja usluga u zemlju.

Putem svog programa procjene stranih aerodroma, TSA, komponenta Ministarstva za nacionalnu sigurnost SAD-a, određuje da li strani aerodromi koji pružaju usluge Sjedinjenim Državama održavaju i provode efikasne sigurnosne mjere.

Tokom svoje procjene tim inspektora koristio je nekoliko metoda da utvrdi nivo usklađenosti aerodroma sa standardima ICAO (Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva), uključujući razgovore s aerodromskim službenicima, ispitivanje dokumenata koji se odnose na mjere sigurnosti aerodroma i provođenje fizičke inspekcije aerodroma. Slično tome, TSA je revidirao aerodrom u Beogradu krajem 2015. godine, prije nego što je Air Serbia uvela letove za New York.

“Cilj revizije bio je procijeniti provedbu standarda sigurnosti civilnog zrakoplovstva i odgovarajuće preporučene prakse”, kazali su iz Aerodroma Sarajevo.

Američki prijevoznik Eastern Airlines planirao je ovog ljeta pokrenuti liniju između Chicaga i Sarajeva, ali je otkazao prodaju karata u roku od nekoliko dana.

Generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić rekao je prošlog mjeseca za EX-YU Aviation News kako pregovaraju s Eastern Airlinesom, koji planira uspostaviti letove između Chicaga i Sarajeva. Prijevoznik je planirao rutom upravljati jednom sedmično, između 28. maja i 3. septembra, svojim avionom Boeing 767-200ER sa 238 sjedišta.

Sarajevo nikada nije imalo redovne direktne letove za Sjedinjene Američke Države. Pred pandemiju 2019. godine New York, Chicago i Boston bili su glavne neobrađene rute između Sarajeva i SAD-a na osnovu podataka OAG-a. Između njujorških aerodroma i glavnog grada Bosne i Hercegovine letjelo je ukupno 7.165 putnika, 5.995 do i iz Chicaga i 3.165 putnika do i iz Bostona. Kompanije Turkish Airlines, Austrian, Air Serbia i Lufthansa putnici su prvenstveno koristili za povezivanje na letovima između Sjedinjenih Država i Sarajeva, piše EX-YU Aviation.

Related posts

Poruka Dodiku iz Kanade: Mi nećemo šutiti sve dok se Bosna i Hercegovina ne oslobodi takvih kao što si ti

BHD Info Desk Administrator

Izmir: Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Umihana Rašović: Politička zvijezda u usponu

Leave a Comment