BiH

Posljedice odlaska iz domovine: Padaju prihodi od izdavanja ličnih dokumenata i registracije vozila

banner

Iseljavanje iz BiH tokom posljednjih godina sve je vidljivije, a potvrđuju to i podaci o manje naplaćenim prihodima po osnovu izdatih ličnih karata, pasoša i registrovanih vozila, piše Capital.

Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2021. godine otkriva da su neporeski prihodi pali za 20 odsto, odnosno iznose 29,2 miliona KM ili 80 odsto planiranih sredstava.

Pad prihoda od ličnih dokumenata

Neporeski prihodi za prva tri mjeseca prošle godine bili su 30,3 miliona KM i u odnosu na taj period ove godine su manji za oko jedan milion maraka, a u Ministarstvu finansija i trezora BiH navode da je to „uglavnom iz razloga manjeg iznosa prihoda od ličnih i putnih isprava“.

Prihodi od ličnih i putnih isprava i registracije vozila u BiH, u prvom kvartalu 2021. godine, ostvareni su u ukupnom iznosu od 4,5 miliona KM ili 73 posto u odnosu na plan. Godinu ranije ovi prihodi su iznosili 5,6 miliona KM.

Od 3,7 miliona KM ukupnih prihoda od ličnih i putnih isprava, na knjižice za pasoše se odnosi 1,3 miliona KM, na lične karte 0,8 miliona KM, a na vozačke dozvole 1,5 miliona KM. Ostatak čine ostale lične i putne isprave, odnosno prekogranične propusnice, putni list, službeni i diplomatske putovnice…

“Prihodi od registracije vozila su 93 posto nivoa u odnosu na plan, ali i na znatno manjem nivou u odnosu na prethodnu godinu”, naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Konkretnije, prihodi od registracije vozila su pali sa prošlogodišnjih 1,3 miliona maraka na 816.416 KM u prvom kvartalu ove godine.

Related posts

BiH: Zbog ratnih zločina SIPA danas uhapsila devet osoba

BHD Info Desk Administrator

Klanjana dženaza-namaz za osam žrtava zločina počinjenog u Kotor-Varoši

Editor

Dodik postavio ultimatum Trojci: Čampara mu odgovorio, s nama ne može trgovati

Editor

Leave a Comment