BiH dijaspora

Izmir: Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

U distriktima Karsiyaka i Buca, u turskoj provinciji Izmir, organizirani su programi sjećanja povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.

U saopćenju općine Karsiyaka navedeno je kako je povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Kulturnom centru “Ahmet Pristina” održan program sjećanja. Načelnik općine Cemil Tugay kazao je kako je 1995. godine svijet svjedočio jednom od najstrašnijih zločina u historiji.

Tugay je naveo kako oni koji su počinili genocid, tu bili kako bi uništili cijeli narod, bez obzira da li je bilo riječ o muškarcima ili ženama, djeci ili odraslima.

– U zoni koju su navodno štitile Ujedinjene nacije, pred očima gotovo cijelog svijeta, u srcu Evrope, ubili su na hiljade ljudi, poručio je ovim povodom Tugay.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić zahvalio je na održavanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Dodao je kako veoma vrijednim smatraju napore turskog naroda i njegovih predstavnika kako genocid nad Bošnjacima ne bi bio zaboravljen.

– Ne zaboravimo srebreničke majke. Ne zaboravimo broj 8.372. Naša jedina želja je da pravda bude zadovoljena. Žrtve trebaju pravdu, a zločinci kaznu. Cijeli svijet se treba sjećati i izvući pouku iz ovoga što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, kazao je Alagić.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova za Izmir, ambasadorica Naciye Gokcen Kaya kazala je kako je Ministarstvo vanjskih poslova uz BiH. Izrazila je i saučešće porodicama žrtava.

Na programu su izložene i fotografije o Srebrenici. Načelnik općine Buca Erhan Kilic kazao je kako se krv prosuta u zločinima u Bosni i dalje nalazi na rukama evropskih zemalja.

Related posts

Predstavljamo Tasneem Dizdarević iz St. Louisa: Djevojčica s izuzetnim sportskim i intelektualnim kvalitetima

Urednik BiH Info Desk

Bh. diplomatija protekle godine porezne obveznike koštala 24 miliona KM

Urednik BiH Info Desk

On line dijalog sa bosanskim privrednicima u Austriji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment