Pogledi

IGK: Entitet RS provodi provincijsku hajku na istinu o genocidu u Srebrenici

Istraživači genocida, prijatelji istine i pravde i aktivista za ljudska prava i slobode nikada ne komentarišu revizioniste historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici. Entitet RS koja baštini rezultate agresije i genocida, danas se homogenizira u cilju realizacije ciljeva koji nisu postignuti agresijom i genocidom.

Formiranje dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu  je užasna poruka za sve normalne ljude i cijeli dobronamjerni svijet, uvreda za žrtve i ruganje istini i pravdi. Politički establišment entiteta RS je ovim činom još jednom pokazao da je na stranih presuđenih idejnih tvoraca i izvršioca agresije i genocida. Svijet ne smije ostati nijem na ovo. Žrtve ne smiju ostati bez svog dostojanstva ni odustati od svojih prava. Ko misli protiv povijesti dolazi na margine povijesti, osuđen od povijesti.

Ova provincijska hajka na istinu i pravdu je naše najbolje sredstvo u realizaciji savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o nemogućnosti opstanka entiteta nastalog legalizacijom rezultata genocida. Prošlost treba ostaviti ne samo historičarima i naučno istraživačkim radnicima, već i presudama međunarodnih sudova, čije poštovanje je znak ljudske i civilizacijske spremnosti za bolju sadašnjost i budućnost. Sadašnjost i budućnost mogu kreirati izabrani predstavnici naroda ali samo pod uslovom da se prihvati dokazana istina o agresiji i genocidu na RBiH, da se primakne pravda za žrtve agresije i genocida i da se iskreno pokaje i iskreno zatraži oprost za zločine agresije i genocida u BiH.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Zelenski VS UN-a: Izbacite Rusiju, vojnici ubijaju civile iz užitka

Editor

OHR o zaključcima NSRS: Možete sve, a ne možete ništa…

BHD Info Desk Administrator

Ed Wulliamy za Guardian: Zašto Bosna nije bila bitna, kao što je Ukrajina?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment