Književnost

“10.KNS Međunarodni književni susreti–2021” / rezultati konkursa

banner

Saopćenje organizatora “10.KNS Međunarodni književni susreti–2021” / rezultati konkursa

Na konkurs “10.KNS Međunarodnih književnih susreta – 2021” apliciralo je 257 učesnika, a u zbirku “RIJEČI U KAMENU” uvršteno JE 165 autora iz 22 države. Selektor je bio Ibrahim Osmanbašić koji je vršio vrjednovanje poetskih radova, a njegov rad je uvršten u zbirku, van konkurencije – što je tradicionalna praksa da se radovi selektora i članova stručnog žirija uvrštavaju u zbirke sa manifestacije, bez učešća u takmičarskom djelu.
Prvo mjesto, tj. najbolje ocjenjena pjesma je Maje Ivković / Italija / PESNIKOVA TAJNA – 9,57 poena (od maksimalno 10,00 poena) i kojoj se dodjeljuje tradicionalno priznanje „KNS PERO“, za kvalitet poetske kreacije. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Gaćini / R. Hrvatska / POEZIJA VODE – 9,32 poena; a treće mjesto dijele Danijel Miljković / R. Srbija / JESEN U APRILU – 8,81 poena i Nihad Ćosić / BiH / PUTNICI… – 8, 79 poena. U uži izbor je izabrano još osam pjesama, a kojima se dodjeljuju pohvale za poetsku kreaciju, i to: 5)Svetozar Gužvić / BiH – BIO JE DOBAR ČOVJEK – 8,47poena; 6)Mirjana Tomović / BiH / ZAR JOŠ NISMO SHVATILI – 8,36 poena; 7)Milivoj Pašiček / R. Hrvatska / NA KRAJU JESENI ŽIVOTA – 8,32poena; 8)Željko Cesnak / R. Srbija / KADA TE VIŠE NE BUDE BILO – 8,32 poena; 9)Denis Dželić / Danska / BOS SNOM – 8,31poena; 10)Velid Bajramović / BiH / ČERGA I DALJINE – 8,17; 11)Zumber Muratović / BiH / MOJ DOM JE SEKUNDARNA – 8,06 poena; i 12)Zlatomir Jovanović / R. Srbija / ROMSKA DUŠA – 8,05.

Ove godine uveden je nešto veći kriterij za uvrštavanje radova u zbirku, a zašta je bilo neophodno da rad bude vrjednovan sa minimalno 6,00 poena, što nije ispunilo 47 aplikacija.

Aplikacije sa kratkim pričama, njih 41, nisu vrjednovane jer nadležne institucije za kulturu nisu podržale realizaciju projekta “10.KNS Međunarodni književni susreti – 2021”, te nisu postojali uvjeti za angažman stručnih osoba koje bi izvršile vrjednovanje prispjelih proznih radova. U skladu sa nepredviđenim okolnostima i propozicijama raspisanog konkursa, organizator povlači iz programa manifestacije “kratku priču” jer ne postoje objektivni uslovi da se izvrši adekvatno vrjednovanje prispjelih proznih aplikacija, te će se ovogodišnji program zasnivati na afirmaciji prispjelih poetskih kreacija.
U znak zahvalnosti prema autorima kratkih priča, organizator će se potruditi da u narednom periodu iznađe adekvatan modalitet za prezentaciju prispjelih proznih radova.

Predviđena priznanja bit će uručena u sklopu završnog programa manifestacije od 5.-7.8.2021. godine u Sarajevu, a kada se planira promocija zbirke “RIJEČI U KAMENU”, u izdanju KNS-a. U sklopu programa obilježit će se održavanje jubilarih, desetih međunarodnih književnih susreta , a koji se održavaju od 2007. godine u organizaciji KNS-a.

Pozivaju se zainteresovani učesnici da putem maila knsinfo1@gmail.com do 27.7.2021. godine potvrde svoj dolazak u Sarajevo na završni program manifestacije, koji će se održati u periodu 5. -7.8.2021. godine.


Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja KNS

Related posts

Sarajevska Sapfa Ajla Osmanović: „Sapfina večer poezije“

Urednik BiH Info Desk

OSVRT NA SERMIJU, ANTOLOGIJU PROZNE KNJIŽEVNOSTI BOŠNJAKA SANDŽAKA I CRNE GORE

Editor

OCU

Editor

Leave a Comment