Dopunske škole

Mladi bh. ljekar Nedim Selimović završio Medicinski fakultet sa prosjekom 8,99

banner

Nedim Selimović je nedavno dobio priznanje Grada Tuzle za jednog od najuspješnijih studenata. On je završio Medicinski fakultet sa prosjekom 8,99, a trenutno je zaposlenik Službe hitne medicinske pomoći u Tuzli.

Za Radiosarajevo.ba govorio je o motivaciji za ovim pozivom, obrazovanju, trenutnom poslu te je odgovorio na pitanje da li u BiH vidi svoju budućnost.

“Zaista me od malena zanimala medicina, a fascinirala me činjenica da se bolesnoj osobi moze pomoći, olakšati tegoba. Otkako znam za sebe, stara majka ima problema s koljenima i krstima, pa sam joj uvijek kao dječak govorio da ću biti doktor da je mogu liječiti. Tako je i bilo”, ispričao je Nedim.

A neispcrpan izvor motivacije za njega je brat, koji je i ujedno i njegov uzor.

“Imao sam jednu ogromnu sreću i sudbinu da svoje idole, motivatore ne moram tražiti ni u knjigama, romanima, poznatima i slavnima, nego sam takvog jednog imao cijelo djetinjstvo u svojoj sobi. Moj brat je za mene neiscrpan izvor motivacije. Odrastajući i gledajući njega, ništa mi se nije doimalo nedokučivo i neostvarivo. S obzirom na to da sam sa njim provodio vrijeme, rano sam stekao radne navike i uvijek me zanimalo šta on to radi”, rekao je Nedim.

Ipak, u smislu nauke, interesuju ih različite stvari.

“On je završio Fakultet elektrotehnike u Tuzli, s prosječnom ocjenom 10, a svoje školovanje je nastavio u Švicarskoj, gdje sada radi kao inženjer elektrotehnike. Moja ljubav je, s druge strane, medicina”, naveo je Nedim.

Početak karijere Nedim je odlučio početi u Službi hitne medicinske pomoći jer je to, kako je pojasnio, nezamjenjiv temelj znanja i vještina. 

“Na samom početku zaposlenja, pored redovnih obaveza, imao sam svakodnevne radionice i edukacije s načelnicom SHMP Lejlom Kuluglijom Memišević, gdje smo prelazili urgentna stanja, vježbanje napredne životne podrške na lutkama simulatorima i terapijske osnove u urgentnoj medicini. Moje pretpostavke o opsežnosti posla i različitost medicinskih stanja sa kojima se Hitna pomoć susreće, su bile tačne. SHMP Tuzla svakodnevno pregleda, liječi veliki broj građana grada Tuzle, kako ambulantno, tako i na terenu. U ljetnim danima, broj pacijenata se povečava i svi se stvarno trudimo da svakom pacijentu pružimo sto bolji pregled i tretman“, rekao je Nedim.

Nedim Selimović - undefined
FOTO: Facebook: Nedim Selimović

Posebna situacija u Službi je tokom pandemije koronavirusa zbog velikog broja pacijenata.

“Kompletna ekipa, veoma ozbiljno shvata svaki poziv, svaku tegobu i ništa se ne prepušta slučaju. Bitno je da svi funkcionišemo kao tim, od dispečera, vozača, medicinskih tehničara, do ljekara. Brzo razmišljanje i donošenje prave odluke bitne su karakteristike ovog posla. Ja se trudim da svakom pacijentu pristupim prvenstveno sa poštovanjem, kao čovjek, a svakako kao i ljekar”, rekao je Nedim.

A poseban osjećaj je pomaganje tim pacijentima.

“To je nezamjenjljivo iskustvo i posebna emocija kada u očima pacijenta vidite zahvalnost i olakšanje njihove tegobe. Ne postoji ni jedna materijalna ili bilo koja druga nagrada koja može zamijeniti taj osjećaj. Za mene je to ono što me gura naprijed i budi mi želju za napredovanjem i daljim učenjem”, naveo je Nedim.

A kako veliki broj medicinskih radnika odlazi iz svoje zemlje u potrazi za boljim mogućnostima i profesionalnim napretkom, na pitanje da li i on planira isto, Nedim odgovara:

“Ja svakako želim napredovati, učiti, odrastati dalje u akademskom smislu. Volio bih iskoristiti sve edukacije koje mi se budu pružile u budućnosti. Možda to bude u BiH, a možda i izvan granica naše domovine. Bitno je da ja svo iskustvo i znanje koje steknem, želim primjenjivati u našoj zemlji, i pomagati svom narodu“.

Related posts

BADS uzročnik produktivnog sastanka čelnih ljudi  MFM UL iz Ljubljane i PMF iz Tuzle

Editor

Gdje se bosanski čita i piše, tu Bosna diše!

Editor

Danska: Konferencija o važnosti i očuvanju maternjeg jezika

Editor

1 comment

Dr Sunitha 26/06/2022 at 06:07

Hello
I am from india a medical doctor .
We was reading about Dr Nedim inspiration talk about medical graduate motivational talk .
We would like to contact him as there is no contact details given to reach him out Appreciate if you would help on this

Reply

Leave a Comment