BiH

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH/Schmidt: Nisam tu samo da bih gledao i čekao

banner

Integritet Bosne i Hercegovine kao suverene države sa dva entiteta mora biti zaštićen, rekao je danas Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH, nakon prvog zvaničnog sastanka kojeg je imao u Predsjedništvu BiH. Poručio je svima u BiH i da budu uvjereni da će biti aktivan, a ne samo gledati šta se dešava i čekati.

Schmidt, koji se susreo sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kazao je i da da mu je žao što nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva. Milorad Dodik je odbio da dođe na sastanak.

– Prošle sedmice sam obaviješten da će 3. augusta sva trojica biti ovdje, da nakon toga neće biti dijaloga pa se sada nadam da će biti obrnuto. Ali uvjeren sam da ćemo naći prilike da zajedno radimo, da se sastanemo i sarađujemo jer nam je svima obaveza da zajedno radimo u interesu države i ljudi Bosne i Hercegovine – dodao je Schmidt.

Naglasio je da će nastaviti razgovarati sa svima i da je uvjeren da će doći do konstruktivnog dijaloga.

– Jer nije samo na međunarodnoj zajednici da pokaže da je onaj napredak koji se očekuje tu i da se ide naprijed, nego je to na svima, da svi koji su na funkcijama rade zajedno ka tom cilju. Ne može se očekivati da će doći neko izvana i napraviti čudo. Svi moraju sjesti i razmisliti kako oni mogu doprinijeti boljitku i kako da BiH uđe u EU jer niko u EU ne može shvatiti da neko neće sarađivati – rekao je Schmidt.

Kazao je da će obavljati dužnost visokog predstavnika sa čvrstom odlučnošću da pomogne ljudima, te da će upotrijebiti svu svoju i snagu međunarodne zajednice i svoj utjecaj da to i postignu.

– Mogu računati na političku podršku Vijeća za provedbu mira (PIC) koje me je imenovalo u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma. I računam na tijesnu saradnju sa Evropskom unijom i SAD-om. Ovo je vjerovatno najbolji pomak. Ja ću, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom, kao prvoga partnera u svom radu vidjeti Predsjedništvo i institucije BiH – rekao je Schmidt.

Naglasio je da integritet BiH kao suverene države sa dva entiteta mora biti zaštićen.

– Uz pomoć međunarodne zajednice, BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta za pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, i na programu 5+2 na kojem ja moram raditi, a posebno potcrtavam na zaštiti teritorijalnog inegriteta BiH – kazao je Schmidt.

Na kraju je istakao da ovdje nije samo da bi gledao šta se dešava i čekao, već da bi bio aktivan.

– I budite uvjereni da ću to i biti – dodao je Schmidt.

Fena

Related posts

Novo okupljanje pred OHR-om, od 13 do 15 sati

Urednik BiH Info Desk

Sarajevo: Tužioci Tužilaštva KS ušli na KCUS

Editor

Ambasada Ukrajine traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment