Pogledi

IGK podržava prijedlog Pettigrewa da se logor Omarska proglasi nacionalnim spomenikom

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava prijedlog prof. dr. Davida Pettigrewa, člana Internacionalnog ekspertnog tima IGK da se logor Omarska proglasi zaštićenim nacionalnim spomenikom.

Socijalne, etičke, političke, antropološke, filozofske implikacije genocida u Prijedoru, koga je nauka dokazala, jesu toliko raznovrsne i nepresušne, da o njima treba pisati što više novih i novih tekstova, i uklapati ih u kontekst realnih zbivanja. Jer, genocid u Prijedoru nije historijska tema, ni tema historije. Naprotiv, čitava ljudska posebno evropska, i osobito balkanska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema zločinu genocida u Prijedoru. A to određenje ljudske i civlilizacijske budućnosti u ime istine i pravde, ne osvete, je nemoguće bez proglašenja logora Omarska, simbola svih patnji, mućenja i ubistava svih koncentracionih logora smrti u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu zaštićenim nacionalnim, državnim spomenikom. To je bitna garancija da nikada nećemo zaboraviti genocid u Prijedoru u ime onih koji su protjerani iz voljenog grada, u ime silovanih Prijedorčanki, u ime onih koji su čekali smaknuće svake sekunde u koncentracionim logorima smrti, u ime onih koji su bespomoćno gledali zločin nad svojim najbližim, u ime prijedorskih mrtvih, u ime grada koji je izgubio obrise grada. Prijedorske žrtve imaju pravo na pravdu i istinu. Prijedorski zločinci imaju pravo na kaznu. Proglašenje logora Omarska nacionalnim, državnim spomenikom je bitan faktor istine, pravde i kulture sjećanja, pa time i bitan faktor bolje budućnosti Prijedora.  
 
Zato dižemo naš glas za odbranu prava žrtava i svjedoka genocida u Prijedoru. Stojimo tako na strani žrtava, na strani istine i pravde, na stani bolje budućnosti Prijedora. Bivšeg visokog predstavnima smo više puta informisali o kontinuiranom kršenje prava žrtava genocida u Prijedoru. Uvjereni smo da će novi visoki predstavnik preduzeti konkretne mjere u zaštiti prava žrtava. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka genocida nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih građana Prijedora. Ponižavanje žrtava genocida je nastavak genocida. Oni koji javno, grubo i politički nekorektno negiraju, omalovažavaju potrebu žrtava da se na dostojanstven način sjete svojih nedužno stradalih moraju otići sa pozicija koje obnašaju, u ime bolje zajedničke budućnosti Prijedora. Permanentna borba protiv zla ne obavezuje samo poslije Aušvica, nego i poslije Omarske. Nema ljudskog spasenja bez istine, pravade i mira među ljudima. Mi čemo vjećno pamtiti žrtve iz koncentracionog logora smrti Omarska. A novi visoki predstavnik može ući u historiju kao čovjek koji je korištenjem svojih ovlaštenja i proglašenjem logora Omarska nacionalnim i državnim spomenikom dao doprinos ljudskoj civilizaciji i svijetu bez genocida. 

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} 

Related posts

KOMISIJA ZA NEGIRANJE GENOCIDA TRAŽI PODATKE OD MC POTOČARI

Urednik BiH Info Desk

BBC o “IMA IZAĆI”: Sarajevska parada ponosa proizvela burne reakcije

Da li entitet RS treba biti ukinut?: Zbog toga važno je dobiti savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment