Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 340: OMEROVO PREDSKAZANJE

banner

Piše: Sead Hambiralović

Ili: Ostade Bijeli golub koji na moj prozor sleti…

„U prošlom životu
na koricama knjige moje
Omerovo predskazanje stoji
sunce bez sjaja iznad djece
što u čamcu papirnom plove,
oblak veliki zamućen
i bijeli golub u njemu…“
(Knjiga „Novo sunce“, S.H.)

KJAŠIF I OMER: Ono što mi je značio doajen zvorničkog novinarstva Kjašif Smajlović, slično u umjetnosti Omer Omerović. Samozatajeni Omćo- pa stas, hod, naši razgovori i koja vatra dok je prenosio zapažanja u djelima svjetskih velikana. Nekoliko godina stariji, nekako svoji. Bio je vrhunski ilustrator i dizajner, perjanica zvorničke „Vezionice“, čije su kreacije dobacile do Pariza. Cijenio sam njegovo majstorstvo, on moju „sveukupnost“- ili: „višebojac“, davno kazao arhitekta Jovica Marković.

Predratnu knjigu Prava domovina naumio sam ugajguliti sa najboljima. Boljeg nije bilo da ilustruje- enigmatski dio uradio Vojin Krsmanović, urednik Aljoša Musić, recenzenti Isnam Taljić i Veselko Vulin.

Eh, kako je knjiga „prošla“..?! Ništa nova kada maheri osjete dobar posao. Pisano da je skoro polovina tiraža bez traga nestao u Štutgartu. Onda ko se nije javljao iz Beograda, Insbruka, Beča i Sremske Mitrovice. Pa kako su zadnjih godina dva prekodrinska portala serbes prodavala zajedno sa moja „Dva splavara mala“. Predlagano da tužim, ma daaaj…

Jedan od rijetkih sačuvanih fotosa poznatog ilustratora Omera Omerovića. Na filmu „Veza“, Seada Hambiralovića, ostao je „živ“, ali je u ratu dokumentarac „sklonjen“ kao i sav opus.
U spomen na prijatelja uradio je instalaciju „Sjećanje na Omera“ koja je predstavljena u Tuzli na 4. Bijenalu umjetničke minijature Bosne i Hercedovine.
I nevjerovatna simbolika koju je opisao u epizodi zadnjeg romana. Pred otvaranje bijenala u BKC-u, nakratko je nestalo svjetla. Organizator zaboravio i on u mračnoj izložbenoj sali upalio svijeću koja je bila sastavni dio eksponata.
Kada se Seadova GljivaMira izgradi na vratima postaviće se crtež Omerovog Bijelog goluba, a na prvom spratu i klobuku, pored ostalog, muzejska postavka istog naziva… Dodatno na linku: https://bhdinfodesk.com/2020/08/03/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-78-205-nova-boja-gljivemira/

HUDA „SREĆA“ I MAHIR: Dio preostalih paketa sa knjigama u ratu opljačkano. Nalazili u prostorijama Filmskog kluba Birač. Odneseni i svi moji filmovi, a „dobio noge“ i crveni bicikl „poni“ kojeg sam kupio od prvog regresa.

Čim je knjiga izašla iz štamparije makar su namireni Omerovi i Vojinovi honorari. Ne volim ostati dužan i- koja huda „sreća“: od očekivanog, pa i dobrog biznisa- na tavanu vikendice prijatelja Svete nadjeno deset (deset) primjeraka.

Bolje išta nego ništa i pride da se ostalo živ. I koje ushićenje neki dan dok sam razgovarao sa Omerovim sinom Mahirom. Vedrina mu na licu dok oslovljava sa „čika Seade“, a ja ga molim da ne persira. A tek prije deceniju ipo kada sam pozvao Tahiru na autorsko veče u Kino Drini. Spomenuo i njenog muža. Na zajedničkoj večeri kroz suze zahvaljuje: sanjala da se Omer vratio se u Zvornik…

P.S.

Ima neke simbolike kada se nedavno „ukazao“ (i) raspakovani prototip Bijelog goluba koji su poklonili učenici gimnazije iz Örebra (kolumna Tri „ukazanja“ u Zvorniku, op.a.). Tri decenije nakon Omerovog predskazanja, haman se kockice slažu da baš sa Drine ponovo poleti..!


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

S.H.

Related posts

Redovno konzumiranje kafe popravlja raspoloženje, memoriju i smanjuje rizik od raka

Editor

Prijeratna komšinica Radovana Karadžića: Sarajevo mu je dalo sve, a on je srušio cijeli grad

Urednik BiH Info Desk

Raspisana međunarodna potjernica za Alvinom Kajtazovićem

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment