Biznis Promo

“Salon žilavke” u Trebinju okupio rekordan broj proizvođača vina i hrane

banner

U Trebinju je proteklog mjeseca održan peti „Salon žilavke 2021“. 

Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su bili glumci, osobe iz kulturnog i javnog života, novinari, somelijeri, enolozi, a sve uz podršku i partnerstvo USAID.

Osim žilavke od mnogobrojnih proizvođača vina i zaštitnog znaka Hercegovine, ova manifestacija je bila prilika da se gosti upoznaju sa i probaju vrhunske proizvode od sira, pršuta i maslina, a sve u cilju promocije Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica iz Trebinja Nataša Ninković zvanično je otvorila ovu vinsku noć kojoj su prethodila dva dana obilaska vinske ceste Hercegovine od Ljubuškog do Trebinja.

– Sretna sam što je žilavka cijele Hercegovine prepoznatljiva svuda, a posebno me raduje činjenica što spaja ljude i ruši sve barijere i potire razlike i to je čini blagoslovenom – rekla je Ninković.

Zahvaljujući Vinariji Vukoje i njenom vlasniku Radovanu Vukoji, ovaj jedinstveni Salon žilavke za kratko vrijeme je izrastao u događaj koji privlači pažnju ljubitelja vina i vrhunske gastronomije u čitavom regionu, ali i šire.

– Ukupno je sa gastro dijelom bilo 45 proizvođača, a bilo je više od 100 etiketa Žilavke od 25 proizvođača. To dovoljno govori koliko su ljudi koji rade ovdje na zemlji uporni da naprave rezultat i da naprave plodove, najbolje iz kamena. A to nije lako. Takva je naša žilavka, žilava da ostane na kamenu i da energiju svima koji dođu u Hercegovinu. Ona je simbol Hercegovine i svih gradova u ovom regionu i jedina sorta koja veže ljude  na ovom području. Zajedno sa žilavkom sve ide u jednom kontinuitetu dobro, a žilavka je lokomotiva naše privrede”, kazao je Vukoje.

Otvaranju Salona žilavke prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegov zamjenik Dražen Bošković. Među zvanicama su bili i brojni poznati ugostitelji iz cijele BiH. Stefan Jovančić, vlasnik restorana Toplik u Istočnom Sarajevu, imao je samo riječi hvale za ovaj jedinstveni događaj. 

– Bosni i Hercegovini treba više ovakvih događaja kako bi se ljudima što više približila vinska kultura. Ovdje su zvanice iz cijelog regiona i to potvrđuje da je Salon žilavke prešao državne granice. Misli globalno, a pij i jedi lokalno. Mi imamo vrhunska vina na kojima nam zavide širom svijeta – naglasio je Jovančić.

P.R.

Related posts

BIOFACH 2019. Nirnberg: Na sajmu učestvovalo osam kompanija iz Bosne i Hercegovine

Editor

Projekt “Challenge to change”: Švedska za 150 kompanija u BiH izdvojila četiri miliona eura

Sarajevo Halal Fair: Na sajmu predstavit će se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta

Editor

Leave a Comment