Film/Tv

Kralj mode

Disney je upravo odobrio sredstva za snimanje dramske tv-serije “Kaiser Karl”, pa će se u setu epizoda ispričati postojanje slavnog modnog kreatora Karla Lagerfelda. Produkcija je povjerena francuskom Gaumontu koji je postigao povjerenje Netflixa, veoma gledanom serijom “Lupin”. Jan Koeppen, predsjednik The Walt Disney Company EMEA, objavio je novost na tek završenom festivalu “Séries-Mania”, održanom u galskom sjevernom gradu Lilleu.

Projekt se oslanja na istoimenu biografiju Raphaëlle Bacqué, koja će s profesionalnim scenaristicama Isaure Pisani-Ferry i Jennifer Have, ostvariti skript. Sve je započelo u ljeto 1972, kada je Lagerfeld nastojao zamijeniti u svojstvu umjetničkog direktora, čuvenu Coco Chanel, iščezlu godinu ranije. Imao je značajnog i poznatog suparnika: Yvesa Saint Laurenta, najpriznatijeg stilistu svjetske mode u to vrijeme. Pokazat će se i kreatorov oštri rivalitet sa Pierreom Bergéom, pratiteljem St. Laurenta. Neće izostati ni prikaz dugogodišnje ljubavi između Kaisera i Jacquesa de Bachera. 

Francusko-američka saradnja

Pauline Dauvin, odgovorna za Disneyevu programaciju i originalnu produkciju u Francuskoj, ističe: – Svidjela nam se ideja adaptacije biografije koju je ostvarila Becqué, što će prvi put sarađivati sa Disneyem i Gaumontom, na originalnoj, francuskoj tv-seriji. Posebno jer će zajedno pokazati nezaboravni i neponovljivi trenutak transformisanja naše modne industrije 70-ih godina prošlog vijeka. Zanimljivo je da ju je oživljavao i mijenjao slavni Hamburžanin, istinski maestro modnih metamorfoza i radikalnih noviteta.

Christophe Riandée, pomoćnik direktora kuće Gaumont podvlači: -Kaiser Karl je posvuda poznat, a od početka naše namjere Disney nas je podržao, podjelom našeg stvaralačkog pogleda na modna slavlja epohe. 

Dvije kuće, Disney i Gaumont sarađivale su zajedno 1993. godine, kada su otvorile zajedničku tvrtku s Buena Vista International, Disneyjevim distributerom. Djelovala je pod nazivom Gaumont/Buena Vista International. Prestala je s radom 2004. godine kada je Disney odlučio samostalno prodavati filmove na Starom kontinentu. Nova saradnja je sasvim različita jer će Gaumont biti izvršni producent, a The Walt Disney Company – distributer.

Saradnja nije slučajna jer je slavni Walt Disney /Chicago 1901- Burbank, Ca 1966/ po ocu potjecao iz francuske pokrajine Normandije, gdje se porodica izvorno zvala d’Isigny.

Džana Mujadžić

Related posts

Mladi sarajevski glumac položio prijemni ispit za master studije na dvije ugledne američke akademije

Editor

Jedinstven poduhvat filmskog pisanja

BHD Info Desk Administrator

(Video) BiH raskošno predstavljena na festivalu u Trstu

Editor

Leave a Comment