BiH dijaspora Izbor urednika

Profesorica Amra Šabić-El-Rayess od Vlade SAD-a dobila nagradu od 750.000 dolara

banner

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku, od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila je veliku nagradu u akademskom svijetu u iznosu od 750.000 dolara.

“Dragi moji, nevjerovatna vijest koju želim podijeliti s vama! Danas me moj univerzitet (Columbia Univerzitet) obavijestio da sam od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila zaista veliku nagradu u akademskom svijetu u iznosu od 750.000 dolara. Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija”, navela je uspješna Bosanka na Facebooku.

Kako je dodala, ovim sredstvima će za nju početi veliki rad u naredne dvije godine, uz tim njenih studenata koji su ključan dio kolektivnog uspjeha.

“Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke Vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo”, dodala je.

Kako je zaključila, sva mržnja koju je lično doživjela zbog svog identita kao Bošnjakinja i muslimanka je njena inspiracija da spriječi slična iskustva drugima, bez obzira na to ko su i gdje su.

“Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje”, zaključila je Šabić-El-Rayess.

Facebook

Related posts

Hannover: Unija Bošnjaka dijaspore organizuje Svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka

Konferencija ‘Reconnect’ online okupila dijasporu iz cijelog svijeta

BHD Info Desk Administrator

College of St. Francis Brooklyn: Nermina Markišić proglašena najboljim studnetom

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment