BiH dijaspora

Profesorica Amra Šabić-El-Rayess od Vlade SAD-a dobila nagradu od 750.000 dolara

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku, od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila je veliku nagradu u akademskom svijetu u iznosu od 750.000 dolara.

“Dragi moji, nevjerovatna vijest koju želim podijeliti s vama! Danas me moj univerzitet (Columbia Univerzitet) obavijestio da sam od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila zaista veliku nagradu u akademskom svijetu u iznosu od 750.000 dolara. Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija”, navela je uspješna Bosanka na Facebooku.

Kako je dodala, ovim sredstvima će za nju početi veliki rad u naredne dvije godine, uz tim njenih studenata koji su ključan dio kolektivnog uspjeha.

“Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke Vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo”, dodala je.

Kako je zaključila, sva mržnja koju je lično doživjela zbog svog identita kao Bošnjakinja i muslimanka je njena inspiracija da spriječi slična iskustva drugima, bez obzira na to ko su i gdje su.

“Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje”, zaključila je Šabić-El-Rayess.

Facebook

Related posts

Ni pandemija nije umanjila ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine

Editor

Vratio se iz Njemačke, ljetnu praksu obavlja u “Stolariji Kendić”

BHD Info Desk Administrator

Grad Zenica putem web stranice uspostavio direktnu komunikaciju sa Zeničanima u dijaspori

Leave a Comment