BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 346: ZAŠTO JE ZVORNIK- TUZLA 51:49..?

banner

Ili: Ko to „ruži“ dijasporu? (II), o Bjelom golubu i zastavama

Piše: Sead Hambiralović

Nedugo poslije zadnje kolumne čitam od sve eksponiranijeg komentatora, psihologa Srdjana Puhala, pod naslovom Zamisli dijasporo. Poznata priča, na koju će kolega Namik Alimajstorović: „Ma čovjek je to onako spomenuo, zna da od toga (glasanja) nema ništa bez uvođenja elektronskog“. Bolje da je sa stručne strane dublje zašao u razloge. A nema potrebe o poodavnom psihologovom „ruženju“ dr. Semira Osmanagića, jednog od naših najpoznatijih dijasporaca koji se lako, argumentovano „odbranio“ (i) od još ponekih. Za razliku od mnogih novokomponovanih – neka je metnuo- njemu više pristaje ono dr.

Zato nije isto gledati na dijasporu iz Banjaluke ili Sarajeva, naspram onih koji se savrseno „razumiju“, a dobacili do Skandinavije ili Australije. Alma Nikolić Jelkić javila se iz Kanade i rekla svoje koje će potpisati svaki naš u svijetu. A tek moje „istraživanje“ kako to kod nas „struka“ (ne)funkcioniše i od koje je malo fajde. Slučajnost je navela da zaozbiljno „zadjem“ u tri resora. U najkraćem haman biće: kakva vlast- takva i struka.

NOVO „RUŽENJE“: Eh beh, ozbiljno „zaružen“ od Duške Rebić iz tz. kantonalnih novina što sam napisao „onako“- čuj po roditeljskoj liniji 51:49 ?! Taman „dao“ Tuzli, zbog nene je Zehre i djeda Muharema Kunosića. Najviše dopala zamišljena „slika“ kako uzgaja (i) lubenice na placu sa  vikendicom, što se nalazila na mjestu današnjeg Hotela Tuzla. Ali nije drago što je bio na čelu lovaca- ne volim taj „sport“! Haman kazna- otišao na sastanak u Sarajevo- vratio sa tifusom i- ode mlad. A odoše i trofeji iz kuće u Hendeku kad se mama udavala. Takav bio običaj- odnesoše fudbaleri „Drine“ koji su došli u svatove…

Na tih 51 za Zvornik mislim da se moglo još dodati- u prvom redu zbog mezarova (i najnovijeg!) na Kazanbašči. Nisam „računao“ ni djeda Hadžiavdagu. Otac je bio „ikona“ brojne familije, a djed još više! Pa najnovije što je pamtila Mulija Ćorić, koja se bliži stotki- posebno milo za „podatak“ o tri ladje, a ranije od strine Fatime ko je kod njega „vodeći knjige“ stekao penziju i „produžio“ dugo primati i u socijalizmu.

Kao i moj „razlog“ oko tog procenta. Izmedju ostalog (pre)ostale zavičajne staze. Jer, nije isto odrasti pored Jale ili modre Drine. Reklama ne treba za dvije zadnje knjige i objašnjavati „značenje“ cvijeta od kamenčića („taše“) izvadjenih iz pličaka „kraljice rijeka“. Nekada tako tepao- sedam položio na mezar doajena zvorničkog novinarsta Kjašifa Smajlovića- ne stigoh iz Švedske u Zagreb da spustim na vječno počivalište najboljeg prijatelja, Šahbaza Avdića…

NERASPAKOVANE DJEČIJE ZASTAVE: Pridodati kolumnu od prošlog ponedeljka, uz raniju Tri „ukazanja“ u Zvorniku. Teška je dijasporna mirovna „disciplina“, pa još biti neovisan i hoće li se nakon obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, moći „uklopiti“ (i) četvrto ukazanje? Dogadjaj je kako gdje odjeknuo i- koje li koicidencije vezano za nacionalni simbol. Nekako je naspram moga angažmana sa dječijim zastavama (“Barnens flagga”), podržano od više institucija. Dugujem posebnu zahvalnost dvjema norveškim koje su me godinama „pratile“, FN sambandet Bergen, na čelu je bio Arne Öy i Anne Angeltveit iz dječije Redd Barna. A pisano ko je s početka oko GljiveMira vukao „konce“ s vrha Hordaland fylkeskommune i-  naklon sjenama Harry Herstad.

Nakon promocije Dječijih zastava 97, na Danima GljiveMira u tuzlanskoj dvorani Mejdan, obišle su mnoge skandinavske gradove sa Bijelim golubom u zraku kako za sobom vuče sastavljene. Bile su dio scenografija mirovnih programa – dobacile i do Velsa na Dane norveške kulture. Prošlog ljeta, spakovane stigle sa sjevera u moj rodni grad. Dalje ne treba- u spomenute dvije kolumne sve piše.

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Fotos iznad naslova sa jednom od mirovnih scenografija na kojoj Bijeli golub u zraku vuče dječije zastave; desno je Internacionalni dječiji kišobran sa dječijim štafelajima (preteča nanovo izradjenih u BiH i dobivena medjunarodna nagrada za dizajn…); lijevo zastava GljiveMira. Nakon objave internacionalnog konkursa i prvih radova u jednom švedskom obdaništu, uključivanja mališana iz mnogih zemalja, sa posebnim odjekom u školama Tuzlanskog kantona (stiglo oko 600!), dječije zastave su sastavljene i ukrojene na dva dijela. Tokom 2001. najbolje su postavljene u zraku novootvorene Internationella barngalleri „Fredssvampen“ (dječija galerija GljivaMira), a drugi dio nastavljen u auli Vivala centra u Örebru; na trećem fotosu Drina pored zvorničkog Mejdana, pedesetak metara uzvodno od mosta, stotinjak od centra grada; na zadnjem fotosu dijasporno- zavičajna „veza“ Seada Hambiralovića u dvije zadnje knjige.
S.H.

Related posts

Uskrsna čestitka kardinala Puljića: Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu stvarnost

BHD Info Desk Administrator

Još jedna biznis konferencija u Sarajevu: Uz podršku USAID-a stiže 200 investitora i poduzetnika iz dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Norveška: Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment