Film/Tv

“Kuda ideš, Aida?” u Francuskoj se prikazuje u svim velikim gradovima

banner

Prije puta u Kanadu, gdje s iranskim, veoma nagrađivanim rediteljem Alijem Abbasijem, uskoro započinje snimanje HBO serije “The Last of Us”, Jasmila Žbanić, bosanskohercegovačka rediteljica nastanjena u Berlinu, dobila je, napokon u Parizu, proljetos osvojen Grand Prix žirija, čuvenog Međunarodnog Festivala ženskog filma, čija se 43. dodjela održala online! Prigodna svečanost se održala u predivnoj pariskoj dvorani 7 Parnassiens, smještenoj u mitskoj četvrti Montparnasse u kojoj su obitavali Picasso, Breton, Modigliani, Gogin…

Pariz nagrada

Naša rediteljica je objasnila brojnoj publici kako je njezin četvrti, dugometražni film “Kuda ideš, Aida?”, u Francuskoj preveden kao “Aidin put”/La Voix d’Aïda/, najprije posvećen Majkama Srebrenice, s kojima je sarađivala, isto kao i preživjelim svjedocima genocida, iako je snimala u Hercegovini.

U kratkom razgovoru sineastica mi je povjerila kako je veoma zadovoljna reakcijom galskog gledališta, ali i pozitivnim kritikama filmskih kritičara. Iskazala je posebnu radost što će snimati u Kanadi i na engleskom jeziku jer će to biti još jedan, poseban, umjetnički izazov.

Serija će imati šest nastavaka u kojima će se pojavljivati glavni glumci Pedro Pascal, Bella Ramsey i Gabriel Lui. Događaji su stavljeni u postcivilizacijski svijet, dva desetljeća nakon uništenja aktuelnih društava. Joel /Pedro Pascal/ se zapošljava da spasi Ellie/Bella Ramsey/ iz karantina. Serija je bazirana na istoimenoj videoigri. 

Tvorac scenarija je Craig Mazin, poznati autor HBO serije “Chernobyl”. Drugi scenarist je Neil Druckmann. Producenti su Play Station, Sonny Pictures Television, Word Games i Nenghty Dog.

“Kuda ideš, Aida?” se u Francuskoj prikazuje u distribuciji “Condor Filma”, u svim velikim gradovima od 22. ovog mjeseca. U Parizu igra u oko tridesetak dvorana.

Džana Mujadžić

Related posts

Festival svjetskog filma u Cannesu: Neočekivano i neviđeno

Editor

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva zatvoren 28. SFF: Za najbolji film proglašen “Safe Place”, najbolji glumac je Juraj Lerotić

Urednik BiH Info Desk

Pripreme za početak 27. Sarajevo Film Festivala u punom jeku

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment