BiH dijaspora

Zbog migracije mladih, Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi eura

banner

Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi eura zbog migracije mladih, pokazuju rezultati istraživanja Vestminsterske fondacije za demokratiju i Instituta za razvoj i inovacije.

Studija procjenjuje da je gubitak u oblasti obrazovanja zbog odlaska mladih od 840 miliona do 2,46 milijardi eura godišnje, prenosi EU Observer.

Zapadni Balkan također gubi oko 3,08 milijardi od rasta BDP-a zbog migracije mladih, što je ukupno oko 5,5 milijardi eura godišnje.

Studija ocjenjuje da obrazovanje pojedinca računajući osnovnu i srednju školu i fakultet košta 25.000 eura.

Emil Atanasovski, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) za Zapadni Balkan, kaže da visokokvalifikovane osobe imaju benefite od globalne ekonomije jer se zemlje koje su destinacije mladima takmiče kome će da ponude bolje uvjete za ostanak u zemlji kako bi privukli visokokvalifikovane ljude. WFD je osnovana 1992, a finansira je britanska vlada.

Atanasovski kaže da za razliku od nekih istočnih zemalja gdje su migracije počele kada su te zemlje ušle u Evropsku uniju, migracije sa Zapadnog Balkana su trend koji traje više od pola stoljeća.

Neki od razloga za iseljenje su bili raspad Jugoslavije, ratovi devedesetih godina i ekonomske posljedice koje su ti događaji donijeli.

BiH je jedna od najpogođenijih zemalja u regionu, a neke studije pokazuju da skoro polovina stanovništva koje je rođeno u toj zemlji više ne živi tamo.

Kosovo je, na primjer, od 2007. do 2018. izgubilo oko 15 posto stanovništva.

Struktura migranata se promijenila, pa sada u inostranstvo odlaze mladi koji žele da tu studiraju ili su završili studije na Balkanu pa budućnost traže u inostranstvu.

EU Observer

Related posts

CIK: Edukacija o načinu elektronskog prijavljivanja birača van Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Podaci Eurostata: Iz BiH se za devet godina iselilo 219.969 građana

BHD Info Desk Administrator

Švicarska: Bosanci Ismar i Kemal doktorirali veterinu

Editor

Leave a Comment