Sport

Bostonski maraton: Bosanka se kvalifikovala za ovu prestižnu trku

U ponedjeljak, 11. oktobra, održava se prvi jesenji Bostonski maraton, sa 20.000 trkača koji će krenuti na startnu liniju kultnog maratona u Hopkintonu.
Na ovom maratonu učestvuju najbolji sportisti iz svijeta, a među njima se kvalifikovala sportistkinja porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Naime, Fuada Velić koja već duže vrijeme na Floridi osvaja mnogobrojne nagrade u utrkama, uspjela se kvalifikovati za Boston i na taj način Bosna i Hercegovina će imati učesnika.
“Kada sam iz Bostonske atletske Asocijacije dobila broj pod kojim ću trčati, nisam mogla da vjerujem.” Još uvijek ne mogu da povjerujem. Ovo je nešto što sam gradila godinama. Biti u ovoj utrci je san svih atletičara. Drago mi je da ću ja biti ta koja će otvoriti put našoj zemlji. Godinama sam gradila ovaj cilj i godinama sam uložila mnogo vremena u treniranje.”

Ovo je jedna od najtežih maratonskih staza, istorija ovog takmičenja seže u daleku 1897, kada se na startu u Ashlandu našlo 15 atletičara koji su odlučili dotrčati do centra Bostona u čast prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane godinu prije u Atini. Maraton se neprekidno održavao i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, i preživio je i bombaški napad 2013.
Protekle godine Bostonski maraton, zbog epidemije korona virusa je otkazan prvi put u 124 godine dugoj istoriji.

BHDINFODESK

Related posts

Predstavljamo Elmu Ališić Zmajicu iz Švedske: Poziv u ženska ”U-19“ reprezentacija Bosne i Hercegovine je kruna moje dosadašnje karijere

Zahvaljući Bosancima kadetska reprezentacija Austrije (U17), izborila plasman u elitnu rundu kvalifikacija za EURO

Editor

Veliki bod: Zmajevi remizirali protiv Francuske

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment