BiH dijaspora

Građanska inicijativa „KLUB 100-PLUS“: Javni poziv svim probosanskohercegovačkim patriotima

“Ne pitajte šta vaša Bosna i Hercegovina može učiniti za vas – pitajte šta vi možete učiniti za vašu Bosnu i Hercegovinu.”

Državni, ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine ozbiljno je ugrožen.
Suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost, međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine ozbiljno je doveden u pitanje. Mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini najugroženiji su od završetka agresije, genocida i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bosna i Hercegovina je Dejtonskim mirovnim sporazumom, radi zaustavljanja agresije, dobila entitet za kojeg je Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio da je počinio genocid nad Bošnjacima.
Bosna i Hercegovina nije integrisana u Evropsku Uniju i Sjevernoatlantski savez zato što se ne može dogovoriti s politikom, koja je planirala i izvela agresiju i genocid.

Međunarodna zajednica nema zajednički plan i strategiju za odbranu i jačanje bosanskohercegovačke države jer još ne postoji bosanskohercegovačka koalicija koja bi ponudila najbitnijim subjektima međunarodne zajednice strategiju očuvanja i jačanja bosanskohercegovačke države.

Verbalni odgovor na sve snažnije rasturanje bosanskohercegovačke države nije dovoljan.
Država se mora zaštiti mnogo konkretnije.
Sadašnja sigurnosna prijetnja državi Bosni i Hercegovini i sigurnosni izazov traže konkretan sigurnosni odgovor.

Pozivamo sve Bosance i Hercegovce koji vole svoju jednu i jedinu domovinu i koji se ponose njenom hiljadugodišnjom tradicijom da se okupe oko imena Bosna i Hercegovina koje simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Ma gdje bili, svjedočimo Bosnu i Hercegovinu kao državu, teritoriju, zemlju, kao uzvišeno mjesto zajedničke sudbine bosanskohercegovačkih ljudi, žena i djece. Tako se brani domovina.

Tražimo od bosanskohercegovačkog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta odlučnost, jedinstvo i ozbiljnost u odbrani i jačanju države Bosne i Hercegovine. Narod vas je izabrao da čuvate, branite i jačate državu Bosnu i Hercegovinu. Dužnost vam je ponuditi strategiju odbrane države.

Tražimo od probosanskohercegovačke dijaspore i posebno od probosanskohercegovačke diplomatije da informišu vlade država u kojima se trenutno nalaze o strašnim napadima na državu i zatraže hitnu akciju za zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političkog subjektiviteta države Bosne i Hercegovine. U toj akciji primarno mjesto treba imati lobiranje za hitni prijem države Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantski savez i Evropsku Uniju.

U Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica je izgubila sebe. Ista ta zajednica koja je u agresiji izdala Bosnu i Hercegovinu i svojom neaktivnošću dozvolila genocid sada, u teškim trenucima bosanskohercegovačke državne egzistencije, ima historijsku dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprotstavi teškim napadima i negiranju države Bosne i Hercegovine suprotstavljanjem antibosanskim udruženim pokretima koji sve više jačaju.

S, poštovanjem,
Građanska inicijativa „KLUB 100-PLUS“

Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i otvorena je za sve koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom.

Related posts

općina Travnik želi kontakt sa svojom dijasporom

Urednik BiH Info Desk

DONJOVAKUFSKI BICIKLISTI NA PUT KA SREBRENICI KRENULI IZ BEČA

Urednik BiH Info Desk

Boston: Dr. Bogić Bogićević na obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment