BiH dijaspora

Dan državnosti BiH obilježen u Norveškoj: Svečano podsjećanje na najvažniji praznik domovine

banner

Ovogodišnje obilježavanje jednog od najvažnijih praznika BiH održano je u Oslu, Drammenu, Stavangeru, Sarpsborgu…

I ove godine, Bosanci i Hercegovci koji žive u Norveškoj, prigodnim svečanim manifestacijama su obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25 novembar.

OSLO

Centralna akademija je upriličena u Oslu, u velikoj dvorani Kuće literature (Litteraturehuset).

image

Uz prigodna obraćanja, posebnu pažnju su privukli nastupi djece, polaznika omladinske škole “Jabuka”, koji su svojim recitacijama oduševili prisutnu publiku i bili nagrađeni burnim aplauzom. Ništa manje pozornosti su dobili i pripadnici folklorne grupe “Dukat” i vokalne grupe “Iskre”, koje djeluju u sklopu “Instituta sevdaha”.

image

U sadržaj ove svečanosti su uključena i prigodna obraćanja. Tako se, u ime Ambasade Bosne i Hercegovineu Oslu, prisutnima obratila Jelena Arifi Keketović, otpravnik poslova. U ime organizatora ove svečanosti Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj, prisutne je pozdravila Mina Hajdarević. Voditelj i domaćica ove prigodne svečanosti je bila Anesa Medenhodžić.

image

Ovogodišnje obilježavanje jednog od najvažnijih praznika BiH u Oslu je iskorišteno da se oda priznanje aktivistima za njihov doprinos u radu Saveza, a posebno na afirmaciji vrijednosti i očuvanju tradicije domovine. Ta priznanja su dobili profesorica Larisa Lara Hajdarević Šukrija Meholjić, arhitekta (DIA) i karikaturist.

image

U obrazloženju za priznanje profesorici Larisi Hajdarević se kaže da joj se, u ime građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, zahvaljuje za posvećen i predan rad na očuvanju i promociji maternjeg jezika, za dugogodišnji doprinos u obrazovanju mladih naraštaja, povezivanju građana BiH u Norveškoj kao i očuvanju društvenih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti naroda Bosne i Hercegovine.

Nemjerljiv je doprinos gospodina Šukrije Meholjića u čuvanju kolektivnog i permanentnog pamćenja na stravičan zločin koji se desio u BiH, a koji je kulminirao genocidom u Srebrenici. Njegovi radovi i tekstovi se redovno objavljuju u bosanskohercegovačkim i norveškim medijima. Njegova borba se odvija na specifičan način: on skreće pažnju svekolike javnosti na sjećanje na genocid u Srebrenici i na stravične zločine u drugim dijelovima domovine krarikaturom bez riječi. Te svoje karikature je objavio u tri knjige na bosanskom i engleskom jeziku, a veliki dio je objavljen i u norveškim novinama.

image

Ovom prilikom je dodijeljeno još jedno priznanje, ovoga puta za Miralema Bećirovića, dugogodišnjeg aktivistu i predsjednika Saveza udruženja građana BiH, koje trenutno obavlja funkciju zamjenika aktuelnog predsjednika Saveza. Niti jedna manifestacija, niti bilo koja druga aktivnost nije mogla biti organizovana bez angažmana i velike pomoći Miralema Bećirovića, doslovce u svih tridesetak godina boravka bh. populacije u Norveškoj!

DRAMMEN

Pored prigodne svečanosti u Oslu, slične manifestacije su organizovane i u drugim mjestima u Norveškoj.

image

Tako je u mjestu Drammen, njihovo Udruženje građana priredilo sličnu manifestaciju. U sklopu njhove manifestacije je upriličena promocija knjige “Deseta vrata pakla”. Ovom prilikom su prisutni mogli čuti sjećanje autora Rezaka Hukanovića na strahote koje je ovaj Bosanac i kolega novinar preživio u logorima Manjača i Omarska.

I na ovoj manifestaciji su dodijeljena priznanja aktivistima Elvani GušićSenadi Duraković Amiru Džaferiju. U nastavku manifestacije prisutne je zabavljao Amer Hadžiahmetović.

image

STAVANGER

U mjestu Stavanger je upriličen susret i promocija knjige Edhije Hadžimušić Mahić, “Jedan je zavičaj srca”.

Osim toga, praznik je obilježilo i Udruženje bh. građana Østfold u Sarpsborgu, ali i u mnogim drugim udruženjima su organizovane brojne prigodne manifestacije obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

FAHRO KONJHODŽIĆ / Moja BiH

Related posts

Centar svjetske finansijske moći “City of London” objeručke prihvatio mladu Sarajku

BHD Info Desk Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada osuđuje dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 58/ 205: DRAMA ZA STRUKU

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment