Biznis

Značajne izmjene u apliciranju za radne vize u Njemačkoj

banner

Njemačke vlasti najavile su značajne izmjene u procesu izdavanja radnih viza za građane Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, koje stupaju na snagu od 1. decembra ove godine.

Prema pisanju portala SchengenVisaInfo, aplikacije za izdavanje radnih viza od sada će biti procesuirane po sistemu ‘lutrije’, a zbog broja prijava koji trenutno premašuje kapacitete u ambasadama koji se mogu staviti na raspolaganje.

U praksi, to znači da će svi biti u mogućnosti da podnesu zahtjev za radnu vizu, ali samo oni čija aplikacija bude odabrana slučajnim odabirom će moći zakazati termin u Ambasadi Njemačke u svojim zemljama.

Osobe koje žele aplicirati za radnu vizu vizu moći će to učiniti od danas, 1. decembra do 17. decembra, putem online sistema, a oni koji budu odabrani dobit će raspored termina za januar i početak februara naredne godine.

Što se tiče odabira prijavljenih, iz Ambasade Njemačke su pojasnili da će postupak lutrije provoditi Federalno ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Istaknuto je da podnositelji zahtjeva ne smiju više puta prijavljivati, mijenjati prijavljene ili prenositi svoj termin na drugu osobu. Osim toga, istaknuto je da ranija registracija nema prednost u odnosu na kasniju registraciju, a angažman trećih osoba u proceduri nije potreban.

“Ambasada ne zakazuje dodatne sastanke, stoga vas molimo da odustanete od ove vrste zahtjeva”, dodali su iz ambasade.

Trenutno se sve zemlje zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija – nalaze na njemačkoj listi zemalja visokog rizika od korona virusa. Na temelju trenutnih pravila ulaska koji su na snazi u Njemačkoj, putnici iz ovih zemalja dužni su ispuniti digitalni obrazac za prijavu i ostati u samoizolaciji deset dana po dolasku, podsjeća SchengenVisaInfo portal.

Oni koji su vakcinisani vakcinama nekog od proizvođača priznatih u ovoj zemlji, kao i oni koji posjeduju valjanu potvrdu o oporavku, mogu preskočiti uslove karantene.

Related posts

Brend “Domovina Bosna” – Čuvar našeg kulturno-historijskog naslijeđa

BHD Info Desk Administrator

Tihomir Brajković uspješni biznismen iz Kiseljaka: Obogatio se na mesu, zauvijek promijenio Sarajevo, a sada kreće na Dalmaciju…

Urednik BiH Info Desk

Povećanjem plaće “primoraju” zaposlene da ne odlaze iz BiH

Editor

Leave a Comment