Svijet

Nezavisni sud u Londonu: Kina počinila genocid nad Ujgurima

banner

Nezavisni sud sa sjedištem u Londonu presudio je da je Kina počinila genocid nad Ujgurima i drugim etničkim manjinama u svojoj zapadnoj regiji Xinjiang, optužujući više kinesko rukovodstvo, uključujući predsjednika Xi Jinpinga, za “primarnu odgovornost” za djela počinjena protiv muslimanskih manjinskih grupa.

Presuda je uslijedila nakon niza saslušanja Tribunala u Londonu ove godine, tokom kojih je vijeće porotnika koje se, između ostalih, sastojalo od advokata i akademika, pregledalo dokaze i svjedočenja.

Nevladin Ujgurski tribunal osnovao je 2020. sir Geoffrey Nice, britanski advokat i međunarodni advokat za ljudska prava, na nagovor ujgurskih aktivista. Nice je bio među nekoliko britanskih pojedinaca i entiteta koje je kineska vlada sankcionisala u martu ove godine u znak odmazde za britanske sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

Govoreći za CNN Nice je pojasnio zbog čega je ovaj Tribunal zaključio da se u ovoj kineskoj provinciji desio genocid, prenosi CNN.

Source: Uyghur tribunal rules that China ‘committed genocide’ against the Uyghurs and other ethnic minorities – CNN

Related posts

Međunarodni sud pravde u Hagu donio odluku: Izrael mora preduzeti sve mjere da spriječi genocid u Gazi

Copo Sejo

Dominic Raab: Genocid u Srebrenici bio je planirana operacija

BHD Info Desk Administrator

Escobar kongresmene SAD-a upozorio na Dodikove postupke

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment