BiH dijaspora Izbor urednika

Istra: Etničkoj i multikulturalnoj raznolikosti doprinose i Bošnjaci

banner

Istra je regija u kojoj je multikulturalnost način života te je ujedno i pozitivan primjer suživota i uzajamnog poštovanja različitosti.

– Upravo etnička i multikulturalna raznolikost, kao i međusobno razumijevanje i uvažavanje doprinose promicanju razvoja Istre. Stoga ćemo i dalje poticati i podržavati sve pripadnike nacionalnih manjina da se slobodno izjasne te u tom duhu pokažu još jednom multietničku, multikulturalnu, multikonfesionalnu i višejezičnu sliku Istre, istaknula je v. d. pročelnice nadležnog Odjela istarske županije Tea Batel. 

O 16. Festivalu bošnjačke kulture u Istri održanom u augustu 2021… 

Puljanima i brojnim gostima koji su okupirali centar grada predstavili su se učesnici 16. Festivala bošnjačke kulture u Istri kojeg je organizovala Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre.

Nastupili su KUD Kršanski ljiljani iz Potpićna, KUD Naša mladost iz Ključa, KUD Đulistan iz Labina, ansambl Šadrvan iz Rijeke koji je publiku počastio setom sevdalinki te istarske snage, sjajna pulska pjevačica Jasmina Makota i kantautorica Elis Lovrić koja premda izvodi muziku inspirisanu svojom rodnom Labinštinom to čini na takav način da su neki njen stil prozvali istarskim sevdahom.

Publika je uživala u ritmu muzike i plesova u nastupima koji su održani u živopisnim narodnim nošnjama. Riječi i muzika sevdalinki također su očekivano lahko našli put do srca prisutnih jer, ipak, radi se o nečemu što je autentično i prepoznato daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Plesovi su pogodni jer ne koriste riječi, samo pokret i muzika, koji su i neke u publici potaknuli da zaplešu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Uostalom, trebalo je iskoristiti situaciju i dati ljudima, članovima zajednice, ali i svima drugima, priliku da izađu vani i malo se zabave, što je istakao i predsjednik NZBI Senad Pršić.

Nije se ovdje radilo samo o zabavi, na ovaj način prezentira se i kulturna baština, a muzika, to je svima poznato, lahko povezuje ljude. Program je vodila Gordana Šimić, a druga večer festivala s istim programom bila je na rasporedu na medulinskoj rivi.

Glas Istre

Related posts

TORONTO: NAPUSTIO NAS JE JOŠ JEDAN VELIKI PATRIOTA I RODOLJUB GRADIŠČANAC MUHAMED DŽUMHUR

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 346: ZAŠTO JE ZVORNIK- TUZLA 51:49..?

Editor

Još jedna žena iz Bosne i Hercegovine popela se na sami vrh svjetske akademske zajednice!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment