Pogledi

Erol Avdović o lobiranju: Lično ne priznajem stav da “neke stvari nisu za javnost”?!

banner

Erol Avdović, poznati bh. novinar i publicista sa adresom u Njujorku, koji dugi niz godina za bh. medije izvještava iz SAD-a, a posebno iz UN-a, osvrnuo se na svom Facebook profilu na temu lobiranja bh. zajednice u Sjedinjenenim Američkim Državama. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

SAMO REALNO, OTVORENO I TRANSPARENTNO – Ovo je moje viđenje poslije nekih pola godine akcije, razmjene mišljenja i ideja sa mogu slobodno reći – dobrim ljudima u Americi. Osobno nastavljam kao novinar saznajući dosta iz prve ruke i razmjenjajući mišljenja i ideje s pametnim, uglednim, poštenim bosanskim aktivistima – već dokazanim profesionalcima u Americi i o tome ću govoriti. Neki od njih su siguran sam svijetla budućnost Bosne i Hercegovine. Nazvati ih samo “dijasporom” bio bi neprihvatljivi redukcionizam.

NE OČEKIVATI PREVIŠE – Zato i ističem – ovoga časa realno je ne očekivati previše, bez obzira kako se to čini i kako to neki od nas predstave (ili izgledaju) u pojedinim medijskim nastupima. Želje su jedno – mogućnosti i još više istinske okolnosti drugo. Posebno objektivne okolnosti. Jer, drugi su odavno započeli lobiranje; uzmite samo primjer američkih Albanaca koji vrijedno rade nekoliko decenija. Sve te stvarne okolnosti – jedino tako treba i predstaviti. U lobiranju čini mi se nema supermena i supermenki, a kolektivne akcije imaju izglednije šanse za uspjeh.

NIŠTA IZA ZATVORENIH VRATA – Na koncu – smatram da je snaga bosanskih argumenata još uvijek i ona moralna, na suprot besćutnoj real-politici. I, da je njena snaga u zalaganju za zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu koja pripada svim njenim građanima i narodima upravo u javnim i transparentnim nastupima. Lično ne priznajem stav da “neke stvari nisu za javnost”?! Ko god kaže tako preuzima na sebe veliku odgovornost oko ishoda čiji epilog niko ne može garantovati. Dakle, javnost je imperativ – gotovo uvijet bez koga se ne može.

JAVNOST PO SVAKU CIJENU – Bosna i Hercegovina je stigla dovde, jer su se oko nje vodili razgovori iza zatvorenih vrata – od Daytona (1995) do zagovaranih izbornih reformi u Sarajevu – sada (2021 i vjerovatno 2022). To je opasno po građane koji se – recimo to – i zbog te i takve misterioznosti, koju poneko opako naziva “tamnim vilajeton” – iseljavaju iz Bosne i Hercegovine. Tužno i pretužno je ta stoljetna historijska matrica po kojoj se svoja domovina i rodno ognjište prečesto mijenja – za neizvjesni egzil u kojem se počinje ispočetka. Siguran sam da bi Bosanci i Bosanke svoju državu znali, mogli i htjeli izgraditi kad bi im se pružilo još vremena. Stalno izpočetka – tužna je sudbina Bosanaca, a naravno i Hercegovaca. Zato više ne priznajem tajnovitost; ona se ne bi smjela nastaviti. Javnost je najveći saveznik Bosne. Sve je za javnost. Posebno kad je politika u pitanju.

BHDINFODESK

Related posts

Vukanović o Dodiku i harmonici: Tužan sam i osjećam stid kad njega gledam

BHD Info Desk Administrator

HRVATSKA OGRANIČAVA PRAVO KORIŠTENJA IMOVINE STRANIM DRŽAVLJANIMA

Editor

Mehmedović o Escobarovoj izjavi: Građanska BiH nije moguća samo zato što su muslimani većina

BHD Info Desk Administrator

1 comment

kadro tahmaz 12/06/2023 at 12:31

Heren Schmidt “TUMARA” kroz- hr/ustaško i
sr/četničko UČINJENE ‘ZLOČINAČKE PODUHVATE.

1. POČINJEN > GENOCID UDRUŽENI ZLOČINAČKI
PODHVAT< OD STRANE HRVATSKE I SRBIJE !

3. DOZVOLJOVA OPSTRUKCIJE O DONESENIM
PRESUDAMA SVJETSKOG SUDA ZA RATNE
ZLOČINE U HAGU , DA POJEDINCI NEGIRAJU
PRESUDE , "MIN. PRAVDE NEŠIĆ " NEGIRA
GENOCID, Kao i PRED. ENTITETA U BANJALUCI
Dodik.
4. PITAM EU, SAD, UN… BISTE LI BILI SRETNI DA
SU " USTAŠE I ČETNICI " IZTRIJEBILI/POKLALI,
SVE DO JEDNOG "BOSANCE – ALBANCE,
JEVREJE

Reply

Leave a Comment