Video

Divanhana objavila novu pjesmu: Poslušajte “Ćilim”

banner

Nakon više od dvije godine od objavljivanja posljednje pjesme, bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana je svim poštovaocima njihovog rada juče poklonio pjesmu “Ćilim”.

Tekst za pomenutu pjesmu pisao je Samir Šojko, a datira još iz ratnih godina kada se tokom agresije na Sarajevo, na obalama rijeke Miljacke rodilo par romantičnih stihova uz prepoznatiljvu dozu bosanskog humora. Muziku za ovu numeru potpisuje čak 9 autora, gdje su pored članova Divanhane svoj doprinos dali i članovi popularnog austrijskog benda Russkaja.

“Već dugo godina, negdje skriven u džepu od odjeće za koncert, stojao je tekst Samira Šojke koji smo dobili u amanet od gospođe Enise Hajdarević Šojko. Tekst koji je pisan sredinom devedestih godina, pričao je romantičnu priču koja svojom ljepotom i notom šaljivosti prkosi jednom teškom vremenu kojeg su proživljavali Sarajke i Sarajlije. Baš tada, u tom svirepom beznađu, tokom pranja ćilima na obalama rijeke Miljacke, rađao se neki novi sevdah. To je sevdah koji smo željeli sa cijelom planetom da podijelimo”, izjavio je pijanista benda Neven Tunjić.

Pjesma je snimana u Ljubljani, tokom februara 2020. godine u studiju Metro. Produkciju potpisuju eminentni slovenski producent Janez Križaj, te Borjan Milošević i Neven Tunjić. Svoj note u “Ćilim” utkali su mnogi gostujući muzičari, kao što su Rok Nemanič na trubi, Goran Bojčevski na fruli, te slavonski tamburaši Ivan Bobinac i Iwan Josipović.

“Ćilim je sniman u pretpandemijskom vremenu, tokom našeg boravka u Ljubljani. Iz ove prespektive mogla bih reći da je ova pjesma svojevrstan eho iz naših prošlih života, vremena gdje smo se slobodno kretali, družili, svirali, pjevali i grlili pjesmom. Za nas je Ćilim glasnik jednog novog vremena koje će, sigurna sam, probuditi samo ono dobro u ljudima. Zajedno sa našim prijateljima iz Slovenije, Hrvatske, te drugarima iz Russkaje smo u ovu pjesmu utkali samo ono najkreativnije i najiskrenije što smo mogli iznjedriti, kako bi našoj cijenjenoj publici poklonili jednu eksploziju novog sevdaha koji tek dolazi”, izjavila je vokalistica Divanhane Šejla Grgić.

Videospot je realizovao dugogodišnji kreativni saradnik benda Sallex Perić koji u ovom uratku potpisuje režiju, animacije i montažu. Snimateljsku ekipu predvodio je direktor fotografije Davorin Đuranović.

Pjesmu “Ćilim” već od danas možete preuzeti putem mnogobrojih servisa za digitalnu prodaju na idućem linku.

Divanhana

Related posts

Mijatović: Pobijedit ću! Ivanić i šizofreni Dodik mi se gade! Vukanović za mene ne postoji! Draško…

Urednik BiH Info Desk

Neno Murić i “Šeherston” objavili “Kafansku priču”, pjesma o dvojici prijatelja koji bi uradili sve jedan za drugog

Urednik BiH Info Desk

Sa 24 godine, Adnan postao sedmi doktor u Evropi: Volio bih da sam mogao ostati u BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment