BiH dijaspora Izbor urednika

Predsjednik Biden odgovorio na pisma bh. dijaspore

banner

Nakon što je profesorica na Univerzitetu Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess pokrenula akciju koja bi trebala predstavljati buđenje bh. dijaspore u SAD-u u kontekstu aktuelne političke i sigurnosne situacije u BiH, mnogi Bosanci i Hercegovci dobili su odgovor.

Podsjećamo da je Šabić El-Rayess putem Facebooka pozvala bh. dijasporu u Sjedinjenim Američkim Državama da uz pomoć jednog SMS-a na jednostavan način dostave pismo protiv rušenja BiH predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, ali i svim senatorima i kongresmenima koji se nalaze u području stanovanja.

U nastavku donosimo odgovor predsjednika SAD-a Joea Bidena:

“Hvala vam što ste mi uputili pismo u vezi s vanjskom politikom SAD-a. Hvala vam na vremenu koje ste izdvojili da biste mi pisali, i drago mi je što imam priliku da vam odgovorim.

Izazovi s kojima se svijet danas suočava pokazuju kako smo povezani i kako su sudbine svih ljudi isprepletene. Epidemija virusa u prekookeanskim zemljama može izazvati veliku bol i patnju i u našoj zemlji. Sukob koji se vodi na drugom kontitetnu može izazvati nemir koji ugrožava i naše društvo. Ekonomski problemi u inostranstvu mogu značiti gubitak radnih mjesta i zatvaranje poslova u gradovima širom Amerike. Zbog klimatskih promjena je već došlo do jačanja intenziteta uragana u Zaljevu, poplava na kontinentalnom dijelu zemlje, i šumskih požara na Zapadu. Ni jedna zemlja ne može sama riješiti te probleme, a Amerika ne može priušiti sebi da ne bude prisutna na svjetskoj sceni. Ulaganje u jačanje našeg vodstva je također ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta u zemlji.

Kao predsjednik, odlučan sam u namjeri da obnovim naše saveze i našu vodeću ulogu u međunarodnim institucijama, kao i da potvrdim naš kredibilitet i pripremim pripadnike američke srednje klase da uspiju u globalnoj ekonomiji. Čvrsto vjerujem da je naša Nacija u boljem položaju od bilo koje druge da bude u ulozi lidera 21. vijeka i najveća sila dobra na svijetu. Za vrijeme moje administracije, američko političko i ekonomsko vodstvo zasnivat će se na našim najcjenjenijim vrijednostima: odbrana sloboda, davanje mogućnosti, podržavanje univerzalnih prava, poštivanje vladavine prava i poštivanje dostojanstva svake osobe.

Diplomatija je ponovo u središtu naše vanjske politike, i opredijeljeni smo tome da izazovima u svijetu danas pristupamo s položaja na kojem smo u prednosti, blisko sarađujući s našim saveznicima i partnerima. Također želim jasno reći da nikad neću oklijevati da odbranim američki narod ili naše vitalne interese, što uključuje i potrebu sile ako je neophodno. Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta kako bismo zaštitili naše vrijednosti i unaprijedili mir, sigurnost i prosperitet za sve.
Hvala vam što ste podijelili svoje mišljenje sa mnom, imat ću na umu vaš stav o ovim važnim pitanjima dok budemo radili na suočavanju s izazovima našeg vremena. Bog blagoslovio Ameriku, Bog štitio naše trupe, naše diplomate, naše stručnjake za razvoj i sve one koji službu obavljaju u opasnim okolnostima”, navodi se u odgovoru kojeg potpisuje Biden.

Hayat.ba

Related posts

U Arizoni pritvoren zločinac Siniša Đurđić

Editor

Emotivan govor Adisa Ahmetovića u Bundestagu: Imam jednu želju…

Editor

Učenici škole bosanskog jezika u Melbournu svečano obilježili matursko veče 16. generacije maturanata

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment