BiH dijaspora

Bosnian Centre Derby: Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

banner

Povodom obilježavanja 27. januara – Dana sjećanja na žrtve holokausta organizovali smo program u bosanskohercegovačkom centru kao i svake godine do sada. Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tokom Drugog Svjetskog rata kao i onih genocida koji su se desili prije i poslije njega, uključujući i onaj koji se desio u Julu 1995. godine u Srebrenici. Ovaj dan se obilježava nizom edukativnih, mirovnih i kulturnih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Ovogodišnja tema pod nazivom “One Day” (Jednog Dana) predstavlja važnost zajedničkog okupljanja na ovaj dan i usmjerava se ka učenju o holokaustu i genocidu u nadi da se takvi zločini nikada više neće dogoditi.

Ovom prilikom obratili su se Njegova Ekselencija ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović, te predstavnici ukrajinske i jermenske ambasade, a ispred upravnog odbora govorila je i Mualja Karahasani. Ostatak dana je propraćen polaganjem cvijeća, gledanjem kratkog filma o posljedicama genocida u BiH, te smo obezbijedili lagana osvježenja za naše goste.

Program smo tradicionalno završili u QUAD Centru u kojem je učestvovala grupa učenika iz bosanskohercegovačke dopunske škole u Derby-u, kao i bosanskohercegovačko kulturno-umjetničko društvo “Mladost” iz Birmingham-a kojem upućujemo posebnu zahvalnost. Takođe se zahvaljujemo BH UK Network na saradnji i podršci.

Bosnian Centre Derby

Related posts

NAŠA BOSNA: List građana Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj

Editor

Bosanska i Kanadska zastava ispred Parlemnta Kanade

BHD Info Desk Administrator

PRIJEDOR 21.JULI 2019.: OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUŽENJA BOSANSKI KULTURNI CENTAR (BKC)

Leave a Comment