Pogledi

Udruga prognanih Hrvata Banja Luke Nazaret, odgovorila Čoviću: Stali ste na stranu agresora

banner

Udruga Nazaret, prognanih Hrvata Banje Luke i banjolučkog područja oglasila se povodom govora koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske održao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

> Čović u Narodnoj skupštini Republike Srpske: Ne smijemo pasti u zamku, u put prema unitarnoj BiH

Priopćenje udruge Nazaret prenosimo u cijelosti:

“Izjava Dragana Čovića, navodno, predstavnika Hrvata iz BiH koju je dao u NSRS danas u Banjoj Luci je zabrinjavajuća i nedopustiva. Treba odmah na početku reći da nas Hrvate iz entiteta RS ne zastupa nitko od političkih predstavnika. Postoje tamo „hrvatski predstavnici“ ali za interese i probleme koje imaju Hrvati u RS oni nisu učinili apsolutno ništa. Zadovoljili su formu koja traži da sva tri naroda imaju predstavnike u vlasti RS i tu prestaje njihov angažman.

Dragana Čovića ne zanimaju ubijeni i masakrirani Hrvati u entitetu RS, minirane i srušene crkve, kuće, silovane žene i maltretirani Hrvati, logori za ubijanje i mučenje. Ne zanimaju ga godine straha i terora nad nedužnim hrvatskim narodom.

Samo u Banjolučkoj biskupiji ubijene su 1054 osobe od toga 614 civila od kojih su 144 žene. Napominjem da u najvećem dijelu nije bili ratnih sukoba i većina je ubijena na kućnom pragu samo zato što su bili Hrvati.

Jedno od najvećih stratišta Hrvata u BiH je selo Briševo kod Ljubije u kojemu je u jednom danu masakrirano 67 Hrvata a o čijem stradanju se malo ili ništa zna.

Da se razumijemo Dragan Čović nije ovdje bitan koliko je bitno to što se on predstavlja kao da je predstavnik svih Hrvata u BiH.

Hrvati u RS nisu ga nikada izabrali a on se tako i ponaša jer nije učinio ništa za Hrvate u RS. Njegova izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet, uvreda je za zdrav razum i sol na ranu svim prognanim i obespravljenim Hrvatima iz RS.

Kada se u Hrvatskoj govori o Hrvatima u BiH misli se samo na Federaciju a mi koji smo tamo živjeli i koji bi i sada tamo živjeli da nije bilo ovakve politike, smo zaboravljeni i otpisani.

Treba zbog istine reći da je međunarodna zajednica prihvatila tu prljavu igru i dopustila genocid sa srpske strane, te etničko čišćenje i još ih nagradila entitetom RS, pogazivši tako sve deklaracije o ljudskim pravima i slobodama.

Vi ste Dragane Čoviću stali na stranu agresora na BiH i time ste izgubili svaki kredibilitet da predstavljate bilo koga u BiH. Politika koja surađuje s agresorom i razbijačem BiH bit će katastrofa i za BiH ali i za RH.

Pristali ste na to da vam Milorad Dodik govori kako u RS nema problema s Hrvatima. Naravno da nema kada su pobijeni ili protjerani a ono malo što ih je ostalo jedva slobodno diše. Vi na to licemjerje i izrugivanje pristajete i takvu osobu imate kao glavnog sugovornika o novom ustroju BiH.

Ista velikosrpska politika koja je protjerala nas Hrvate iz Bosne nije prestala, samo se prilagodila novim okolnostima. Dok sve i svakoga optužuju, svoje zločine kriju i umanjuju opravdavajući ih tobožnjom ugroženosti srpskog naroda.

Koliko je to apsurdna i neodrživa teza govori i to da su oni najveći narod na ovom prostoru i da su u zadnjih stotinu godina držali sve bitne poluge vlasti u bivšoj propaloj državi. Vojska, policija i ostale strukture države služili su uglavnom interesima srpskog naroda i njihovoj ekspanziji na prostore gdje nikada ranije nisu živjeli, koje sada nazivaju „vekovnim srpskim zemljama“.

Vrijeme je da hrvatski političari u BIH počne brinuti o zaštiti Hrvata u cijeloj BiH, a ne samo o pola zemlje i da se stvori takva političkoj opciji koja želi sretnu i funkcionalnu BiH. Naravno da se konstitutivnost naroda mora osigurati u cijeloj BiH, da građanska država koju zagovaraju SDA i bošnjačke stranke nije opcija u BiH.

Jedna od opcija je prijedlog BK BiH iz 2005. da se BiH treba podijeliti u četiri regije. Tim preustrojem bi BiH mogla postati funkcionalna zemlja ravnopravnih građana koji bi ujedno mogli ostvarivati i sva svoje prava u pogledu nacionalne pripadnosti.

Zato je ovo skandalozna izjava Dragana Čovića prilika da se okrene nova stranica hrvatske politike u BiH i da se dogovorom, svih zainteresiranih strana, stvori demokratska i prosperitetna zemlja za sve koji u njoj žive”, stoji u priopćenju koje potpisuje Vinko Laštro, predsjednik udruge Nazaret, prognanih Hrvata Banje Luke i banjolučkog područja.

Izvor: Udruga prognanih Hrvata Banja Luke odgovorila Čoviću: Stali ste na stranu agresora – narod.hr

Related posts

IGK: Jevreji su doživjeli holokaust, Bošnjaci genocid, pokažite empatiju

Urednik BiH Info Desk

Otvoreno pismo načelniku Srebrenice povodom anticivilizacijske naredbe da se ukloni baner sa bajramskom čestitkom

Urednik BiH Info Desk

POGLED IZ AMERIKE: BiH HOBOTNICE SIGURNIJE NEGO NATO PODMORNICE

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment