BiH dijaspora

Inicijativa ‘Meet the Ambassador’: Nj.eksc. Kemal Muftić, Australija

banner

Novo-pristigli ambasador Bosne i Hercegovine za Australiju i Novi Zeland, njegova ekscelencija Kemal Muftić, u razgovoru sa predstavnicima bh udruženja i klubova iz Australije, prepoznao pozitivnu energiju za saradnju. Uz kraću biografiju ambasadora te dobrodošlicu počasni konzul Šahinović je ambasadoru Muftiću predstavio prisutne predstavnike bh udruženja i klubava u Australiji.

ZOOM upoznavanje sa njegovom ekscelencijom K. Muftićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine za Australiju i Novi Zeland, četvrtak, 3. feb. 2022, godine. Na slici su vidljivi ne svi prisutni predstavnici bh klubova i udruženja te pojedini aktivisti.

Ambasador Muftić je u Australiju stigao u decembru 2021. godine, a zbog poznatih razloga pandemije još čeka na predavanje diplomatskog akreditiva Generalnom guverneru Australije. To naravno nije spriječilo počasnog konzula Amira Šahinovića da pozove predstavnike bh zajednica iz svih država Australije te da se upoznaju sa novim ambasadorom.

Na poziv Šahinovića odazvali su se i Nikola (Nick) Babić, preduzetnik i počasni konzula Bosne i Hercegovine u Melbournu te Jasmina Bajraktarević Hayward, predsjednica Refugee Council of Australia (Vijeća za izbjeglice Australije). Prisutne je kratko pozdravio i Kasim Salagić, preduzetnik i član uprave Bosanskog poslovnog kluba u Sidneju.

Prve riječi ambasadora Muftića su bile na temu ekonomije, privrede, povezivanja između ove dvije države, o pojedinim bh kompanijama koje već prodiru na tržište Australije i potreba za promocijom kulture Bosne i Hercegovine. Muftić je ukazao na mogućnost za umjetnike da će moći svoje kulturne radove, na jedan primjeran način, izložiti i u galeriji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kanberi. “Ovaj prostor (zgrada ambasade) je veliki potencijal koji se može ‘dekorirati’, a svima vama su vrata ambasade širom otvorena.”, naglasio je Muftić.

Melbournsko-bosanska umjetnica, glumica i sevda Jasna Dolić je istakla bitnost sevdalinke, naše kulturne baštine i promociju kroz kulturne programe i festivale. Sama je primjer predstavljanja i promocije svojih kulturnih vrijednosti, muzike, kulinarike, pa i filma.

Sastanak i upoznavanje nije kompletno ako se ne progovori na temu bosanske dopunska nastave, Škole bosanskog jezika u Sidneju, o kojoj je govorila Maide Vugdalić Kulić, te nastavnica bosanskog jezika u državnoj srednjoj školi Lejla Lihovac. Skrome ali marljive nastavnice su sigurno pojedinci koji iza sebe ostavljaju trag u mozaiku bh zajednice i širem društvu Australije.

Konzul Šahinović je naglasio da je zanimljivo da su na sastanku prisutni i prvi osnivači iste škole – gospođa Bajraktarević Hayward te njegova mlenkost. “Ovo je prva škola bosanskog jezika u Australiji a mišljenja sam tada da je bila i prva u svijetu u našoj dijaspori. Nemojte zaboraviti da je Australija prva 1992. godine priznala bosanski jezik kao sastavni dio svoga kulturnog mozaika“, zaključio je Šahinović.

Iako je ovo bilo samo upoznavanje gospođa Senada Ekić, ispred bh zajednice u Melbournu, nagalasila je trajno pitanje oko dugo-iščekajućeg socijalnog sporazuma između ove dvije države. Ernest Kulauzović (Bosnian Sydney Association) je dodao da je već vrijema da se na listu bilateralnih sporazuma razmotre i neka druga goruća pitanja, kao što je pitanje obrazovanja i saradnje između univerziteta. “Spremni smi upregnuti svoje kontakte, resurse i lobirati vlasti ako se ovo pitanje otvori.”, dodao je Kulauzović.

Mnogo je tema ali sad je već jasno da udruženja i klubovi sa ‘bh’ predzakom u Australiji imaju istaknutu želju da odnosi između ambasade i zajednice budu pozitivni, otvoreni i konkretni. To je također naglasila Banjalučanka Sanja Hrle ispred Vijeća bosanske zajednice Novog Južnog Velsa.

Da ne preskočimo nekoga, sastanku su se odazvali i Safet Mangić, sekretar BKC Perth; Zahida Čardaklija, predsjednika BKC Leppington (Sydney), imam Almedin Skopljaković; Dr. Nijaz Sofić, a konzul Šahinović se je zahvalio i Radnoj grupi za podršku zajednici u Sidneju, koju predvodi Haris Jackman.

Related posts

Penzionisani ambasador Edhem Pašić: Bosni i Hercegovini treba Ministarstvo dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Željini “američki” navijači osigurali paketiće za mališane iz ustanove “Vladimir Nazor”

Editor

Digitalizacija grunta uplašila bh. dijasporu u Holandiji: Drakonske kazne zbog neprijavljivanja imovine

1 comment

Meet the Ambassador: Nj. eksc. Kemal Muftić – Ernest Kulauzović 16/02/2022 at 10:15

[…] Čitajte više na portalu BHDINFODESK: Inicijativa ‘Meet the Ambassador’: Nj.eksc. Kemal Muftić, Australija […]

Reply

Leave a Comment